lördag 2 juni 2012

Jellicoe Road av Melina Marchetta

Då har det hänt! Jag har läst om en bok och tycker om den ännu mer vid andra omläsningen. Jag vet inte om det är att denna gång läste jag Jellicoe road på svenska och jag lättare tar till mig en bok på svenska eller om det är att det är fler detaljer som faller på plats. Jag undrar om det inte är det sistnämda. För det är en bok med mycket detaljer och den är inte så lättläst eftersom den hoppar mellan nutid, drömmar och Hannahs berättelse. Det kan ta ett tag innan man förstår hur den är uppbyggd. Jag tyckte om den första gången jag läste den, men nu är den helt underbar.

Vad är det då som är så speciellt med den? Jo, det är den där internatskolegrejen, som är underligt lockande. Det är mystiken runt Taylor och Hannahs roman. Det är hur drömsk boken är. Det är det härliga språket. Det är spänningen som finns i boken. Så jag vill bara säga: Läs den! Och läs sedan om den!

Jellicoe Road handlar om Taylor som bor på internatskola. Hon har blivit övergiven av sin mamma. Hannah, som arbetar på internatskolan, har tagit hand om Taylor, men nu har hon också försvunnit utan ett ord till Taylor. Hannah har lämnat sitt manuskript, som hon arbetat med i flera år, till Taylor. Samtidigt så blir Taylor vald som Makthavare på skolan och hon ska hantera territoriekriget mellan internatskolan, Jellicoe school och kadetterna från Sydney (som kommer kommer varje år och stannar i 6 veckor).

 Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Jellicoe Road
Orginaltitel: Jellicoe Road
Författare: Melina Marchetta
Antal sidor: 351
Förlag: X Publishing
ISBN: 9789185763252
Finns t ex hos: Adlibris, Bokia, Bokus, CDON, FritzStåhl

Inga kommentarer: