tisdag 6 mars 2012

Kvällen med Tareq Taylor

Igår kväll fick jag och några andra träffa Tareq Taylor. Han skulle laga mat till oss och berätta om det. Det var så inspirerande! Jag ville rusa ut och köpa högrev på en gång och slänga in i ugnen över natten.

I sin nya bok Klassiker har Tareq Taylor gjort en guide för att förenkla det i vardagen. Ett sätt att kunna laga den goda maten och återvinna den. Det kom till när han och hans fru funderade över varför det var kaos i deras matlagande hemma. Det var snabba lösningar hela tiden och kastade mat hela tiden. Så här sa Tareq:

"Varför är det så att jag kan på resturangen servera mat till flera hundra man. Nya rätter varje dag. Fler än en rätt varje dag. Och jag gör det utan problem. Utan att jag kastar en massa grejer. Med god ekonomi. Och jag stressar inte. Det är lugnt. Varför i hela fridens namn kan jag inte laga mat till tre man här hemma. Min fru är en väldigt klok kvinna. Vi satte oss ner. Vi började bena ut hur vi började jobba på krog. Hur jobbar vi idag. Hur är det möjligt. För jämför man ett krogkök idag med ett för 10 år sedan, med 15 år sedan eller 20 år sedan så har antalet kockar decimerats. Men de gör mer. Man ska kunna mer. Man jobbar på andra sätt. Med nya tekniker. Nya metoder för att göra saker och ting. Så vi  bröt ner det till en modell som kan funka hemma. Och jag har lagt ner lite tid på att förklara tre enkla tekniker som det grundar sig på. Det är grava & rimma, långkoket och Sous-vide."


Vi fick också lära oss att skära morötter så man får lika stora bitar.

Han visade också hur lätt det är att göra Äggakaka, som finns med som recept i boken. Det är en jättegod rätt som man kan ha som både maträtt och efterrätt.
Påminner om pannkaka, men det är mer ägg i den.


Här är den smarriga Boeuf Bourguignon som duktige Tareq lagat till oss.  Med ljuvligt potatismos till. (Det är jag som klantat till uppläggningen!)

Det var en väldigt trevlig kväll som förgylldes av att jag fick med mig Tareqs nya bok, som han signerat.

Inga kommentarer: