torsdag 18 november 2010

Glaskupan av Sylvia Plath

Oj, hur ska jag ens börja beskriva denna bok eller beskriva vilken läsupplevelse det var? Jag hade ju hört talas om Glaskupan, men jag trodde inte då att det skulle handla om en tonåring och jag hade av någon anledning fått för mig att den skulle vara svår. Det kan jag direkt säga att den inte. För att sammanfatta så var den både vacker och sorglig och den väckte mycket känslor hos mig.

Boken handlar om 19-åriga  Esther Greenwood som vinner en uppsatstävling på 50-talet. Priset är en månads vistelse i New York med jobb på modetidningen, som anordnat tävlingen. Det är en glamoröst liv. Sedan kommer hon tillbaka till Boston. Hon kommer inte in på den författarkurs som hon drömt om. Hon hamnar i en depression och gör ett självmordsförsök.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Glaskupan
Författare: Sylvia Plath
Antal sidor: 205
Förlag: Trevi

14 kommentarer:

...med näsan i en bok... sa...

Har länge varit nyfiken på Plath men aldrig kommit mig för att läsa henne. Kankse får slå till nu. Har du läst några av hennes dikter? Jag har sett filmen om henne (hon spelades av Gwyneth Paltrow) och den var bra.

Anonym sa...

Jag läste den i somras, tyckte också den var jättebra!

...med näsan i en bok... sa...

Som tack för en bra blogg vill jag ge dig en Cherry on Top Award, du kan hämta ut den hos mig:)

franziengland sa...

Så många bra boktips jag får här hos dig! Nu har jag skrivit ned en lång lista på vad jag ska beställa på biblioteket hemma när vi kommer dit till jul. Tack!

Caroline sa...

Jag håller just nu på och läser The Independence of Miss Mary Bennet av Colleen McCullough, Arvet av Laila Brenden och Morden i Midsomer: Döden i förklädnad av Caroline Graham.

Glaskupan läste jag när jag pluggade till svensklärare men jag blev mest störd på den där Esther som mest gick runt och gnällde... Dessutom tycker jag att den påminner en del om den där filmen med... ja, vad sjutton heter människan? Angelina Jolie är också med. Girl interrupted heter filmen i alla fall.

Frida sa...

Jag köpte den här boken på svenska för inte alls länge sedan. Jag har den på engelska också, men den svenska versionen var det inte helt lätt att få tag i. Ser dock fram emot den här boken, är bara lite rädd att jag ska må väldigt dåligt av den...

Hanneles bok-paradis sa...

det var för länge sedan..

BokMamma sa...

Såg att du redan hade fått en award men du har fått en till av mig :)

Karin sa...

En bok som är en sån där "nån gång ska jag läsa" bok. Men är den så deprimerande vet jag inte om jag är så sugen längre...

Cathrine sa...

Jag läste boken då jag var 16. Då tyckte jag att den var hemsk. Tror jag jag ska den en chans till!! :)

Boktokig sa...

Karin: Nej, deprimerande tyckte jag inte att den var!

Boktokig sa...

cathrine: Gör det!

Boktokig sa...

... med näsan i en bok: Tusen tack!!!
Nej, jag har inte läst någon dikt av henne. Det börjar nog bli på tiden! Jo, jag har också sett filmen! Håller med om att den var bra! Det klart du ska slå till! :)

elilaserochskriver: Vad kul att du också tyckte om den!

Hanneles bok-paradis: Vad tyckte du om den då?

Caroline: Ja, alla kan ju inte gilla alla böcker! Colleen McCullough... namnet är välbekant.. var det hon som skrev boken Tim?

BokMamma: Tack snälla du!

Frida: Jag tror du kommer att tycka om den!!!

Cathrine sa...

Det ska jag absolut göra :)