lördag 13 november 2010

Dr Jekyll och Mr Hyde av Robert Louis Stevenson

Mycket lägligt har jag läst Lättlästversionen av Dr Jekyll och Mr Hyde som getts ut av LL-förlaget (som jag återigen måste säga gör ett mycket bra jobb med att ge ut lättläst litteratur). Kan man inte ta till sig den vanliga versionen, som har lite tyngre språk men som är en kortroman, så är detta en bra version att läsa. Det var länge sedan som jag läste den vanliga verionen så jag kan inte säga så mycket om hur den skiljer sig från denna. Jag skulle tänka mig att man t ex som invandrare eller som dyslektiker har nytta av denna lättlästa version.

Denna klassiker ( från 1886) är en intressant och spännande historia om Dr Jekyll och Mr Hyde. Vem är egentligen Mr Hyde, som är så elak? Hur känner han Dr Jekyll? Hur kommer det sig att Dr Jekyll känner en sådan som Mr Hyde? Det är en berättelse som håller även idag!

Är det någon som förresten såg TV-serien som hade James Nesbitt som huvudperson? Jag tror den hette Jekyll. Den var riktigt, riktigt spännande och läskig!

Betyg: +3 av 5
-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Dr Jekyll och Mr Hyde
Författare: Robert Louis Stevenson
Antal sidor: 101
Förlag: LL-förlaget
ISBN: 978-91-7053-333-4

3 kommentarer:

a-lo sa...

Jag har faktiskt fortfarande inte läst den här klassikern fastän jag gillar skräck. Man borde nog.

Sydsvenskan uppmärksammade jubilaren i den här ganska intressanta artikeln häromdagen:

http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1288995/Fran-det-ena-till-det-andra.html

Boken har dessutom precis satts upp som opera i Malmö där jag bor.

Boktokig sa...

a-lo: Gör det!
Ja, det var en intressant artikel. Tack för att du tipsade om den!
Låter som en intressant opera. Ska du gå och se den?

Karin sa...

Jag hittade hit genom min kompis Ingrids blogg (i England) och då jag är "ganska" bokintresserad var jag ju tvungen att surfa runt lite...

Jag såg Jekyll & Hyde (i Malmö) dagen efter premiären och tyckte att den var OK, om än inte lysande, men det var värt hela biljettpriset att få njuta av Christer Nerfont. Underbar gestaltning! Ombloggat naturligtvis: http://karinesmeralda.blogg.se/2010/november/lont-att-recensera.html

Jag har 3 tjejer som alla läser (och vissa skriver) mycket så jag vill gärna ha lite färska tips. Har alltså inte tid att kommentera mer utan vill läsa vidare bland dina inlägg! Verkar mycket lovande.