måndag 12 oktober 2009

Mannen som älskade Kina av Simon Winchester

Jag fascineras av Simon Winchesters fascination av Kina. Jag vill också bli så där fantastiskt förälskad i något så jag lär mig ett nytt språk eller lär mig så mycket som det går att lära sig om något. Jag tycker det är härligt att läsa om människor som har en passion. Jag gillar verkligen sådana biografier.

Jag tyckte också om registret bak i boken där det stod uppradat kinesiska uppfinningar och när de var gjorda. Vad sägs om desinfektion 600 e Kr (i dessa hysteriska Svin Influensatider) eller kolbriketter 000-talet eller varför inte Kullager 100 f Kr? Det är så häftigt. Och jag blev faktiskt så nyfiken på Kina och på uppfinningar av att läsa den här boken att jag måste läsa mer! Jag kommer dock inte försöka mig på att lära mig Kinesiska, trots att jag blev lockad efter att ha läst detta citat om vad Simon Werchester tyckte om studera kinesiska:

"en befrielse, som att åka och bada en varm sommardag, eftersom man slapp ut ur alfabetets fängelse och fick träda in i ideogrammens glittrande kristallklara värld."

Sedan måste ni hålla med om att det är en härlig titel på boken.

Betyg: -4 av 5

-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Mannen som älskade Kina 
Författare: Simon Winchester
Antal sidor: 314
Förlag: Ordfront
ISBN: 978-91-7037-468-5

1 kommentar:

Hellre barfota än boklös sa...

Härligt! Jag glömde att avbeställa denna bok så den landade i min brevlåda för ett tag sedan. Men har inte hunnit läst den ännu.