söndag 19 april 2009

Bittert arv av Kiran Desai

Boken handlar om en gammal bitter indisk domare, hans barnbarn som kommer att bo hos honom när föräldrarna dött, dommarens kock samt kockens son som bor i USA.

Genom denna bok får man lära känna en helt annan kultur. Man får också uppleva hur det är att som indier leva illegalt i USA. Det handlar om orättvisor, förtryck, kulturkrockar och människors olika lott. Språket är underbart målande, t ex "Hela dagen hade skymningsfärgerna härskat och diset rört sig som en vattenvarelse kring de mäktiga bergssidorna som var mättade av havskuggor och djup. Flyktigt synlig ovanför dimman låg Kanchennjunga som en avlägsen topp och samlade det sista ljuset, karvad ur is och med virvlande snöblåst över krönet." Man kan ju inte låta bli att njuta när man läser det. Men det är en rätt så seg historia , för att inte tala om dyster. Så jag skulle nog säga att det är en sådan bok där man njuter av språket, får vara beredd på att en tar TID att läsa och man måste ge den en chans att mogna för att man riktigt ska uppskatta den.

Betyg: -4 av 5

1 kommentar:

Ango sa...

Den här boken var med i mitt STORA bokpaket som jag hämtade ut förra veckan. Kul att du läst den, så jag fick veta lite om den. Ser fram emot att läsa den, och ser fram emot att läsa lite andra författare än svenska/engelska/amerikanska som det oftast blir annars.

Kram
/Ango