fredag 6 mars 2009

Tokyo natt av Elin Lindqvist

Det är en okej debut för någon så ung. Och visst märks det att boken är skriven av en 19-åring. Det märks i språket. Det märks på hur huvudpersonen tänker om sig själv och hur det analyseras massor om hur och varför. Så där som man själv gjorde i tonåren.

Boken handlar om Karolina som föddes i Japan. Hon har bott på lite olika platser runt om i världen sedan dess. När hon är tjugo flyttar hon till Tokyo för att bo där ett år. Hon tänker lämna ett destruktivt liv bakom sig och börja ett nytt liv. Jag tycker så synd om denna tjej, som inte har någon fast hållpunkt i sitt liv. Inte någon riktig tillhörighet någonstans. Som hela tiden rusar vidare. Jag funderade lite över att hon var så sugen på att flytta till Japan, men när hon är där så umgås hon så lite med japaner. Det bästa med boken är de inblickar som man får av Japan och Tokyo. Japan verkar vara ett intressant land och så totalt olikt Sverige.

Jag kan inte låta bli att undra över hur mycket i boken som är självbiografiskt. Det är ju så mycket i boken som stämmer med författarens liv. Men jag vet att Elin säger att det inte är en självbiografisk bok, men att det började som en samling halvsanna dagboksanteckningar.

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer: