onsdag 7 januari 2009

Vem vill bli miljardär av Vikas Swarup

Boken Vem vill bli miljardär handlar om som varit med i en TV-show. TV-showens idé är att om man kan svara rätt på 12 frågor så vinner man en miljard rupies. Tyvärr har inte producenten av TV-showen räknat med att någon ska klara det så snabbt, utan har tänkt dra in pengarna på annonsintäkter. Därför hävdar de att den fattige Ram Mohammad Thomas har fuskat (för en fattig gatpojke som inte gått i skolan kan ju inte kunna något) och får polisen att hämta in honom. En advokat lyckas få ut honom i väntan på domstol. För henne berättar han hur det gick till. Det var turen som var inblandad och så berättar han bakgrunden till att han kunde frågorna.

Jag har aldrig tänkt på det som så att det är turen som avgör om man klarar frågorna i ett frågeprogram. Jag har alltid tänkt att det är skicklighet. Men varför skulle det inte vara turen också! Man kan ju få frågor som man inte vet svaret på, även om man är väldigt allmänbildad. Det finns ju ingen på denna jord som kan allt om allt.

Så vad tyckte jag om boken då? Jo, jag tyckte verkligen om den. Jag tyckte det var en rolig idé att huvudpersonen förklarar i varje kapitel hur det kom sig att han kunde precis den frågan. Man kan nog tycka att den är lite Bollywood-aktig, men det är en charmig och fängslande bok. Jag kan se det Indien som beskrivs framför mig och är glad att jag läst just denna bok.

Betyg: -4 av 5

Inga kommentarer: