tisdag 16 augusti 2016

Järnprovet av Holly Bland & Cassandra Clare

Jag förstår, efter att ha läst Järnprovet, hur den fick min elev bli lästokig. Järnprovet har en underbar blandning av magi, humor och spänning. Den skapar en längtan efter att läsa mer. Hos min elev skapade den en sån stor kärlek att han gav mig denna bok i avskedsgåva när jag slutade. Då förstår ni kanske hur bra han tyckte boken var. Hur bra boken är!

Järnprovet passar från ca 10 år. Det är första delen i en serie.


Järnprovet handlar om Callum. Callums pappa hävdar att trollkarlarna är ansvariga för Callums mors död och Callums pappa vill inte att han ska gå på trollkarlsskolan Därför ska Callum försöka misslyckas med att komma in på Magisteriet (skolan för magiker). Men så misslyckas han med att misslyckas och han kommer in på skolan i alla fall. Och han upptäcker att det kanske inte är så hemskt som hans pappa sagt att det är.

Jag ska vara tydlig med att det inte är en Harry Potter-kopia även om det handlar om en pojke på en trollkarlsskola. Den här boken har bara de likheterna och sen är den annorlunda. Men gillar man Harry Potter, så är jag säker på att man gillar denna.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Järnprovet
Författare: Holly Black & Cassandra Clare
Serie: Magisterium
Antal sidor: 384
Förlag: BonnierCarlsen
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789163874246
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

2 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Tack för tipset!
Den vill jag gärna läsa.
Kram Kim :-)

Lena sa...

Jag har läst de två första delarna i serien och jag gillar dem riktigt mycket.