måndag 6 augusti 2012

Dagens fundering: stor eller liten text

Jag har precis börjat läsa en bok som har lite större text. Jag tycker det är så skönt. Min läsning flyter på mycket bättre då tycker jag. Egentligen borde det kanske vara tvärtom. Om det var mindre text borde jag ju kunna ta in fler ord snabbare eftersom fler ord får plats i varje ögonkast. Men jag tror att jag får anstränga ögonen mer då eftersom jag behöver glasögon när jag läser och jag har besvärliga brytningsfel. Jag kan läsa utan glasögon med men då får jag ont i huvudet. Summa sumarium så tar jag heller böcker med lite större text hellre än normal text. Jag vill absolut inte ha sån där pyttetext som är tätt skriven sida upp och sida ner!

I alla fall undrar jag om ni brukar bry er textens storlek. Har ni några preferenser?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har aldrig funderat så mycket på det där med bokstävernas storlek, då har typsnittet varit viktigare. Men häromdagen ramlade en ny bok ner i brevlådan, och den har dels ett lite annorlunda typsnitt, och dels lite mindre bokstäver. Inte mycket, men lite, kanske bara ett snäpp ner. Och jäklar vad drygt det blev att läsa! Helt omöjligt utan glasögonen på näsan. (Fast jag skyller på att det är mörkare kvällar nu och därför lite skumt när jag läser. Funkar inte lika bra som ursäkt på dagtid.)

Eva sa...

Jag håller med om att alltför liten text är jobbigt. Jag tycker hela utformandet spelar roll för läsupplevelsen - typsnitt, papper, hur kapitlen är indelade etc etc

Boktokig sa...

tinaottosson: Ja, det är absolut mörkare kvällar så du kan med gott samvete skylla på det! ;)

Eva: Det har du så rätt i. Jag gillar luftiga kapitel och rejäla papper!