tisdag 30 november 2010

Dagens fundering: Romance?

Varför skrivs det så lite böcker om Romantik i Sverige? Den frågan väckte franziengland hos mig? Ja, tänkte jag. Varför är det så? Varför skrivs det t ex inte fler böcker i Romance-gengren? Vi behöver väl också läsa om himlastormande kärlek som slutar lyckligt? Inte räcker väl Harlequin-böckerna till? Visst måste det finnas fler som vill läsa böcker som handlar om himlastormande kärlek, men som ändå är välskrivna och där man ser att författaren gjort research?

Många frågor blev det. Vad tror du? Vad tänker du? Vad är dina funderingar?

4 kommentarer:

franziengland sa...

Ja, jag har ju funderat lite på detta redan innan :) . Är egentligen inte någon romantiker, utan det har bara slagit mig, att det skrivs så få stora kärleksromaner nuförtiden. Är det helt enkelt lite omodernt med kärlek och inte riktigt fint att skriva om... Det ska vara mer trauma och psykologiska implikationer. Fast egentligen tror jag inte det heller. Kärlek kan väl inte bli omodernt...
Fast nog kan man se trender i böcker. Min man sa häromdagen "om du skriver en bok, lova att det inte är någon vuxen som visar sig ha haft alkoholiserade föräldrar som misshandlat dem, barn som utsatts för sexuella övergrepp eller någon som plötsligt visar sig vara homosexuell". Han tycker det går igen i ALLA deckare. Kanske går det inte att undvika... Men så tänker jag, Agatha Christie och inser att jo, det gör det ju. Ha ha.
Alltså, alla duktiga författare, var lite otidsenlig, skriv en riktigt mustig, modern kärlekshistoria utan floskler.

klok som en bok sa...

Jag tänkte när jag läste Överenskommelser att jag vill läsa fler sådan. Himlastormande med lyckliga slut. Livet är ju ofta ganska trist och det är mycket vardag. Så ja, det behövs definitivt! Tyvärr så har väl den typen av litteratur så dåligt rykte i Sverige, men jag hoppas det skrivs mer framöver.

Boklusen sa...

Håller med dig, visst behövs romance-genren även i Sverige. Kanske har Simona kommit med ett genombrott.
Kanske har Harlequin-romanernas dåliga rykte gjort att ingen försöker sig på det genren... Att det ofta anses som dålig litteratur, ungefär som Danielle Steel.

Jennifer sa...

Tror det är för att Sverige är så opoetiska när det kommer till sånt.. man är för svensk helt enkelt..