torsdag 5 mars 2009

Dagens fundering - Olästa böcker

Är det bra att ha massor med olästa böcker i bokhyllan eller känns det betungande? Så länge jag har varit läsande har jag haft böcker i bokhyllan som är olästa. Numera finns väldigt många böcker i min bokhylla som jag inte har läst. Böcker som väntar på den perfekta dagen att läsas. För mig har det varit så att det måste finnas böcker i min bokhylla som jag inte har läst, så att jag har något att läsa om jag vill läsa. Jag tycker om att gå till bokhyllan (eller rättare sagt bokhyllorna) och se mina olästa böcker och veta att De kan jag läsa om jag vill. De olästa böckerna är för mig skatter likaväl som de lästa böckerna. Tänk där bland de olästa böckerna kanske den bästa boken någonsin gömmer sig!!! Men jag funderade i morse på: När blir det för många olästa böcker i en bokhylla? Kan det bli för många? Skulle man må bättre av att bara ha några få olästa böcker i bokhyllan? Vad tycker ni? Hur ser det ut hemma hos er?

7 kommentarer:

daniel a. sa...

När jag nyligen flyttade orkade jag bara ta med mig olästa böcker (+ några lästa jag helt enkelt inte kan vara utan). Det här blev fler böcker än det får plats i en (Billy)bokhylla.

Jag tycker om att ha olästa böcker i hyllan. Rättare sagt: jag tycker om att ha hyllor med olästa böcker i. Det är en trygghet.

Paperback Lover sa...

Förut hade jag aldrig mer än sju olästa böcker i bokhyllan. När jag hade endast en oläst kvar så beställde jag en ny omgång på sju böcker och så började jag om. Sen jag startade min blogg har det sett annorlunda ut. Ett tag blev jag bara stressad av alla olästa böcker i hyllan, men nu känns det bara bra. Som du säger, tänk att man kan gå dit och bara nypa en bok ur hyllan om man blir lässugen. Det är ju som en egen minibibbla. Just nu har jag runt 25 olästa böcker i hyllan och det är helt ok (blir en till i kväll)!

Anonym sa...

Jag vill ha några olästa böcker i bokhyllan, men efter en raid på bokmässan för många år sen har min hög olästa böcker alltid varit stor. Jag kan ibland känna mig lite hämmad av att ha så många olästa böcker eftersom jag aldrig kan gå in i en bokaffär och bara botaniera efter vad jag vill ha och sedan börja läsa den på utsidan, utan jag har alltid någon påbörjad som ligger hemma eller i väskan. Dock börjar jag inse att det alltid kommer finnas en hög här hemma och det bara är att vänja sig. =)

Ango sa...

Jag gjorde alldeles nyss en lista över mina olästa böcker i bokhyllan, och fann att det var inte mindre än drygt 175 böcker... Det känns inte alls betungande. Jag har böcker i alla möjliga kategorier, och jag vill läsa allihop, så när jag behöver nytt läsbart är det bara att botanisera. Som ett litet minibibliotek. Jag har hellre bokhyllorna fulla av olästa böcker än med lästa (de har jag liksom ingen nytta av då jag redan läst dem, så de ger jag alltid bort).
Jag köper säkert 15-20 böcker i månaden (många begagnade pockets) och läser visserligen lika många, men mer än hälften är från bibblan, så det sjunker ju inte i bokhyllan precis ;), men det gör inget. Det är min egna lilla skatt!

Kram
/Ango

Västmanländskan sa...

Lagom många lästa böcker i hyllan är härligt. Man behöver dem för dagar när man inte vet vad man är sugen på att läsa, för att ha fler valmöjligheter och just MÖJLIGHETER i hyllan. De står där som vänner som jag väntar på att få lära känna.

Anonym sa...

Jag gillar att ha olästa böcker hemma, till en viss gräns. Om en bok stått oläst i min hylla i flera år så är risken stor att den aldrig kommer bli läst och istället bara ger mig dåligt samvete.
Men samtidigt är det ju mycket trevligt att alltid ha något att läsa, även om en omläsare som jag gärna sparar alla böcker jag gillar.

Unknown sa...

Jag har många olästa böcker i min bokhylla och det känns bara kul :) Jag älskar att ha möjligheten till att titta genom mina böcker och ha många olika alternativ till olika dager :)