lördag 15 september 2018

Verktygslåda för texttyper A av Maria Björsell och Hanne Solhem


Läromedlet Verktygslåda för texttyper A, som riktar sig till elever i åk 2-4, har både en inledning för läraren och för eleven. Eleven får veta lite om de olika texttyperna samt om skrivprocessen och de olika delarna som ingår. Jag tycker det är bra att författarna tänkt på detta.


Varje texttyp har tre övningar. I den första övningen får eleven hjälp med hur man kan skriva och de övriga två får eleven mindre hjälp. 



Varje övning har en sida med planläggande och en fint dekorerad sida för att skriva.


Det är härliga och ofta humoristiska bilder i färg till varje övning. Det sätter en positiv ton.

Mot slutet av boken finns exempel på de olika texttyperna. Det som hade gjort denna bok bättre var om de hade funnits flera olika som visst kvalitet och förväntas kunskapsnivå.

Sist i boken finns det recept för de olika texttyperna. 


Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Verktygslåda för texttyper A
Författare: Maria Björsell & Hanne Solhem 
Antal sidor: 48
Förlag:Bonnierförlagen Lära
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789178230068
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej och stort tack för fin recension!

Bedömningsstöd och matriser finns att ladda ner på Bonnierförlagen Läras hemsida.

Matriserna är inte i nivåindelad eftersom de vänder sig till elever som precis är i början av sin skrivutveckling. Det är också anledningen till att det inte finns flera alternativ av exempeltexter. Tanken med exempeltexterna är att förtydliga texttypen för eleverna. Tillsammans med recepten kan de vara riktigt bra hjälp. I bedömningsmaterialet som kommer med matriserna rekommenderar jag läraren att använda klassens texter som exempeltexter, för att visa goda exempel. Då ser hen nivå och vilka förutsättningar klassen i stort har. Jag vill inte att elevernas alster ska värderas summativt eller i nivå, utan eleven ska hissas för vad hen kan och uppmärksammas på vad hen behöver träna mer på. Matrisen hjälper läraren att utkristallisera vilka förmågor som eleven behärskar och vad hen behöver träna mer på. Läraren får också en tydlig bild av vad stora delar av klassen behöver träna på. Till matrisens finns också ett bokmärke att lägga i elevboken, där eleven får utvärdering i form av ”two stars and a wish”. Detta är för att ge eleven en formativ bedömning av hens skrivutvecklingen.

Tack ännu en gång för fin recension och hoppas jag förtydligat dina frågetecken.

Med vänlig hälsning,
Maria