Redan i prologen hade Sven Olof Karlsson mig fast:
"Först tänker jag berätta om hur eldsvådan startade. Sedan om hur den bredde ut sig tills den överraskade precis alla.
Att den i sin början fick gott om tid är avsevärt viktigare än att den råkade bryta ut. Eftersom tid krävdes för att elden skulle nå sin slutliga storlek, då den ledde in mitt och de andras liv på banor som aldrig annars skulle ha beträtts.
Inget är begripligt utan eldens början."
Magin uppstår eftersom Sven Olof Karlsson beskriver vad som hände när skogsbranden härjade i Västermanland ur personlig och mänsklig utgångspunkt. Han skildrar på ett engagerat sätt hur människor påverkades, däribland hans egen familj. Han lyfter människoöden och beskriver dessa finstämt och lyhört.
"Alla drabbade är värda stor respekt. Men Robert Svenssons död är den här brandens största tragedi.
Egendom kan ersättas, i alla fall ibland, eller till del. Naturen växer förr eller senare upp igen, mer eller mindre. Och även för de svårt skadade eller traumatiserade kommer nya dagar.
Men döden avslutar allt."
Det är också i språket som magin uppstår. Det är på en och samma gång poetiskt och bildlikt i vissa stycken och i andra stycken väldigt lättläst och medryckande.
"I höstregnen stod ihjälsvedda arméer givakt, liksom massproducerade för en forntida kejsares mausoleum. Elden hade tagit makten över träden, gjort dem till statyer att vakta över livet efter detta."
När man läser Brandvakten får man en större förståelse för hur det kunde ske, hur det hanterades och hur det kunde ha hanterats annorlunda. Man får också en intressant insyn i skogsrelaterade frågor, som ger en helhet. Denna fantastiska fackbok är nominerad för Augustpriset 2017 och jag tycker den är värd att vinna.
Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Brandvakten
Författare: Sven Olov Karlsson
Antal sidor: 252
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789127149878
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, cdon
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar