tisdag 15 november 2016

1947 av Elisabeth Åsbrink

Det slår mig när jag läser 1947, hur en sak påverkar en annan. Hur vissa hemskheter kunde undvikits om andra beslut fattats. Hur tur det är att andra saker händer när de händer. Hur en del saker hände oberoende av andra saker, men är en del av samma tid. Hur viktig tiden är, samtidigt som vi ibland ger den för stor betydelse.

Elisabeth Åsbrink har försökt få ihop en mängd händelser året 1947 och sammanfoga det till en helhet. Och Elisabeth har absolut lyckats få till en både intressant och spännande läsning samt en helhet. Kort, koncist och med ett eget sätt att skildra det. Hon beskriver vissa detaljer och lämnar andra åt läsaren att tolka, att förstå.
"Oslo
Den 10:e juni fattar den nordiska försäkringskoncernen beslut om att snarast införa en ny forcera majeure-bestämmelse. Skador som vållats av atombomber ersätts icke."

"Stockholm
...Om natten skriver hon. Lugnast så, tystast, ensammast. Allt som hörs är hennes mors andning i rosslingarna från rören i väggarna, hälsningar från en annan värld som snart blir fientlig. Hon skriver natten. Eller skriver natten henne?
För att inte störa sin mor tänder hon inga ljus. Ord läggs på ord, mörker på mörker. Texten lägger sig i lager över sig själv när hon fyller pappersark med nya dikter, tankar och strykningar. Natt efter natt, dikt efter dikt. Nelly Sachs. Inga stjärnor syns."


"Washington
President Truman ser klart på sin framtid, så klart att han bara behöver en mening i dagboken den 21 september för att sammanfatta läget: "Har alla möjliga saker framför mig."
Sant."

Helt enkelt en välförtjänt nominering för Augustpriset 2016.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: 1947
Författare: Elisabeth Åsbrink
Antal sidor: 296
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789127143708
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon


1 kommentar:

♥ Hanneles bokparadis sa...

Åsbrink var på Stadsbiblioteket i Göteborg i går, men hann inte