tisdag 8 mars 2016

Stora ljudbokpriset


Igår delades Stora ljudbokpriset ut. Vinnarna har utsetts genom att svenska folket först fått rösta fram fem finalister bland de nominerade titlarna i respektive kategori. En jury har sedan lyssnat på finalisterna och vinnarna presenterades under galan.

Årets vinnare av Stora ljudbokspriset 2016 samt motiveringar:

Deckare:
Vinnaren är Hämnaren av Dan Buthler och Dag Öhrlund inläst av Stefan Sauk. Utgiven av Lind & co

Motivering:
I en genre där konkurrensen är mördande hård, lyckas denna kriminalroman sticka ut i mängden med sin råa actionunderhållning med inslag av satirisk samhällskritik. Språket flyter fint och det märks att författarduon har en bra dynamik när de skriver. Inläsaren kliver rakt in in i huvudkaraktärens innersta och iscensätter storstilat berättelsens oväntade vändningar. Med varierade röstlägen leder han oss genom de mest brutala scenerna och gör helt enkelt boken ännu bättre. Precis som en bra ljudboksupplevelse ska vara.


Barn/Ungdom:
Vinnaren är När hundarna kommer av Jessica Schiefauer, inläst av Viktor Åkerblom. Utgiven av Bonnier Audio.

Motivering:
Det här är ett av de svåraste priserna att utse, då litteratur för små barn ställs emot litteratur för nästan vuxna. Förra året valde juryn att ge priset till en bok för de riktigt små. Årets pris för bästa ljudbok för barn och unga går till en viktig bok med en historia att diskutera. Berättelsen sätter ord på tankar och känslor – allt ifrån sexuella upplevelser till extremiseringsprocesser. Inläsningen är följsam, intim och nära med en säker tonträff. Det krävs mycket för att kunna bära en sådan här berättelse.


Skönlitteratur:
Vinnaren är Livet efter dig av Jojo Moyes, inläst av Gunilla Leining. Översatt av Emö Malmberg och utgiven av Printz Publishing.

Motivering:
Årets vinnare är en fin och välskriven historia om trevande vänskap som sakta växer till en kärlekshistoria som berör och med en aktuell fråga om vem som bestämmer över en människas liv. Uppläsningen är varsam och lyhörd, och förblir lojal med texten genom hela boken.


Övriga priser 2016 samt motiveringar


Varje år hyllar Storytel en aktör eller person lite extra som på ett framträdande sätt bidrar till och är en viktig del för ljudboken och branschens utveckling.

I år gick årets Storytelpris till studion Visuellt ljud.

Motivering:
Att skapa en ljudbok är ett hantverk som kräver tid och engagemang från många olika parter. Med det här priset vill vi uppmärksamma den del av produktionskedjan som sällan syns utåt, vars själva uppgift det är att göra sitt eget arbete osynligt. I snart 20 års tid har den här studion inte bara skapat enastående ljudproduktioner, guidat och coachat inläsare utan också varit med och byggt upp den bransch vi idag är här för att uppmärksamma. Med över 400 producerade titlar är de en viktig aktör för ljudbokens utveckling.


Under kvällen delades även Synskadades stiftelses hederspris ut. I år tilldelades det Björn Svantesson.

Motivering:
Årets pristagare är en riktig vardagshjälte vars bildningsresa började med hans första ljudbok. Han har i det tysta erövrat språket och litteraturen och sedan arbetat hårt och utan egen vinning för att ge andra tillgång till litteratur. Genom att starta och fylla ett arbetsplatsbibliotek som i dag rymmer fler än 800 ljudbokstitlar sprider han intresset för litteratur till personer som aldrig tidigare öppnat en bok.

Inga kommentarer: