måndag 25 januari 2016

Ett tips för att få barnet att läsa

Det är inte alltid så lätt att få barn att läsa. När det gäller att stimulera ett barn som inte riktigt kommit igång med läsningen är alla metoder tillåtna. Ibland är belöning ett bra knep.

Jag har en 7-åring som glatt läser högt för mig, även fast bokstäverna ibland ställer till det så hon blir galet arg. Varför fortsätter hon då fast hon är redo att slänga boken i väggen?

Jo, svaret är: hon ÄLSKAR glass. Fullkomligt älskar. När hon har läst 5 böcker så får hon en glass och då står hon ut med sin egen frustration. För varje bok hon läser så klistrar vi en stjärna på ett papper som jag delat in i 5 kolumner och flera rader. När en rad är fylld med stjärnor så betyder det att hon får en glass.


Det betyder att när hon blir glass-sugen, så är det hon som kommer med ett gäng böcker och sätter sig med mig.
- Mamma, jag vill läsa.
- Ok, säger jag och är glad att jag inte behöver tjata om att hon behöver lästräna.

Nu behöver det ju inte bara glass som man låter barnet tjäna ihop till. Det kan ju vara speltid på tv-spelet eller något annat barnet älskar. Huvudsaken är att det är något barnet gärna vill ha och något som är överkomligt att ge efter att barnen läst en viss mängd böcker eller överenskommen tid.

2 kommentarer:

Anna Hansson sa...

Smart trick! :)

Ylva sa...

Vad fint med stjärnorna också! Vi hade en gammeldags lågstadiefröken som satte guldstjärnor i häftena där vi övade skrivstil.