tisdag 8 september 2015

Doktor Sömn av Stephen King

Det är sån lycka när man läser en uppföljare som är så bra som Doktor Sömn är. Det är framför allt en sån lycka när man läser en sån lysande bok. Den här läsningen gav mig samma underbara läskänslor som i tonåren, när jag upptäckte Stephen Kings böcker och det är helt fantastiskt!

Stehpen King är så bra på att skriva om trasiga personer och det visar han återigen i Doktor Sömn. Jag njuter och ryser åt beskrivningarna å samma gång. Hur trasig Dan är och vad han gör. King är skicklig på att ge liv åt personer och visa flera sidor hos dom.

Det Stephen King också är så bra på är att skriva om övernaturliga saker på ett sätt som gör dom helt naturliga. Det känns inte alls konstigt med personer som kan prata via tankar eller att det finns de som leva länge genom att andas in det som barn som dör ger i från sig.

Till sist måste jag säga att visst visar även Stephen King att han kan få ihop slut i Doktor Sömn. Jag stänger boken och är nöjd med hur han avslutat.

Doktor Sömn ger mersmak. Jag vill kasta mig över en av Stephen Kings andra böcker. Jag skulle också kunna tänka mig att läsa om ett par.


Doktor Sömn är fortsättningen på boken Varsel (The Shining). Numera är Danny vuxen och har problem med spriten. Han hittar dock till en stad, där han får hjälp med det. Han får telepatisk kontakt med ett barn, Abra, som har samma gåva, skimmer, som han har - fast mycket starkare. Det finns en grupp med varelser som vill hitta henne, för att suga in hennes ånga när hon dör. Abra har i en syn sett dom döda en pojke, efter att först ha torterad honom. För att det renar ångan.

Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Doktor Sömn
Originaltitel: Doctor Sleep
Författare: Stephen King
Antal sidor: 510
Förlag: Bonnier förlag
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789100139438
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

1 kommentar:

merakultur sa...

Tack för intressant inlägg. Denna vill jag läsa!