lördag 7 mars 2015

Den första lögnen av Sara Larsson

Jag kastades in i handlingen på ett sätt som tog andan ur mig och som verkligen berörde mig. Sedan hade jag egentligen inget val utan det var bara att fortsätta läsa.

Den första lögnen är en otroligt bra bok om något avskyvärt som våldtäkter. Berättelsen känns trovärdig och det är ett bra grepp att även få läsa våldtäktsmännens tankar. De är inga monster utan vanliga killar som hamnar så otroligt snett och vansinnigt fel.

Ett nej från en av killarna hade ju räckt för att det skulle bli helt annorlunda. Det är tankar som boken för med sig för mig. Det gäller att få både tjejer och killar att stå emot grupptryck. Hur gör vi det? Dessutom måste samhället förändras när det gäller rättsväsendet och våldtäkter och hur vi hanterar våldtäkter. Det ska inte vara så att tjejen ses som boven. Om man inte tackat ja till sex, så är det inte okej att fortsätta. Oavsett vad tjejen har på sig. Oavsett om tjejen haft sex med personen eller andra personer tidigare. Oavsett om tjejen kysst killen först. Inget av dessa är en garanti att tjejen vill ha sex. Och hur mycket man än vill ha sex så kan man sluta när den andre inte vill. Vi är ju människor, inga maskiner.


Den första lögnen handlar om några killar som våldtog en tjej i Visby på 90-talet. De blev friade. Idag är Oskar, den ena av dom, en firad fd fotbollsspelare. Han åker med sin familj till Thailand. Där går allt snett. Sedan börjar det dyka upp hotfulla meddelanden till honom och en av de andra som var med i Visby. Vem är det som skickar dessa?

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Den första lögnen
Författare: Sara Larsson
Antal sidor: 400
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789113059495
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, CDON

#blogg100

1 kommentar:

bloggbohemen sa...

Verkligen en stark debut! Jag tyckte den var både spännande och angelägen. En mycket bra kombo.