onsdag 26 februari 2014

Läsläxor

Jag är så glad att mitt barn får läsläxor. Jag vet att det är många som vill ha bort läxorna, men för min dotter är det en stund att verkligen träna sin läsning och vara stolt.Så tänker jag på de barn som kanske aldrig läser hemma förutom denna stund. Tar man bort denna läsning så förlorar de ju ytterligare lästid och läskunskap. De halkar efter ytterligare. Visst förstår jag dilemmat med att föräldrar har mycket att göra och barnet har mycket aktiviteter och det kanske blir konflikter kring läxor. Men ändå. Läsningen är ju så viktig. Den där träningen behövs! Och har man inte tid att sitta ner med sitt barn och träna läsning, när barnet har läsläxa är jag rädd att den lässtunden inte blir av annars heller. Visst läser barnen i skolan också, men det är just den där en-till-en läsningen som betyder så mycket.

Dessutom tänker jag att det kan vara jobbigt innan man fått igång sin läsning. Då behöver man vuxenstöd. I en klass på 25 elever hinner man som lärare inte lyssna på alla elevers läsning i den utsträckning som skulle behövas.

Vad tänker du kring läsläxor?

5 kommentarer:

Fyrabarnsmor sa...

Mysigt!

klok som en bok sa...

Som det ser ut idag, att föräldrar läser mindre och mindre för sina barn, så tror jag läs-läxa är viktigt och behövs.

Ylva sa...

Eftersom jag inte har barn kan jag inte uttala mig om det för egen del, men som skolbibliotekarie tycker jag såklart att det är bra med läsläxor. Det behövs på gymnasiet också, för de böcker de lånar här är ibland de enda de läser.

Johanna Renling sa...

viktigt! precis som du säger är det viktigt med den där en-till-en-läsningen.

jag vill alltid slå ett slag för högläsningen! Hemma. Det behövs inte mcyket. en kvart om dagen. en stund att varva ner med sitt/sina barn. ge dem uppmärksamhet. Låta dem lyssna och prata om vad ni läser. viktigt viktigt viktigt. det utökar deras ordförråd och läsförståelse mer än man kan tro!

läs-läxa till föräldrarna också. att de ska läsa högt för sina barn

Boktokig sa...

Intressant att läsa vad ni tycker!

Ja, egentligen borde man ge lusläsa till föräldrarna med!