tisdag 28 augusti 2012

Dagens fundering: Att läsa högt

Jag har kommit på att jag verkligen gillar att läsa högt. Speciellt läsa högt för klassen. Jag gillar det bara mer och mer. Jag gillar det där att fånga hela klassen med en bra bok. Att få dem att bara vänta på nästa mening jag läser. Det är häftigt! Att läsa högt är en sorts skådespeleri, fast i mild form. Jag har svårt att agera på scen. Men när det gäller att läsa högt - ja då kan jag ta ut svängarna. Lite konstigt att det är så. Men det kanske är att man inte känner sig uttittad på samma sätt som om man står på en scen. Man har tryggheten i form av boken.

Tycker du om att läsa högt? Eller tycker du det är jobbigt? Vad är dina funderingar kring högläsning?

5 kommentarer:

annahelena sa...

Engelska böcker läser jag gärna lite mumlande - antagligen eftersom jag är sämre/mer ovan att läsa på engelska än svenska men också att jag märker att jag är van att HÖRA engelska (film/TV) mer än att "KÄNNA" engelska, att läsa den.

Svenska/översatta böcker läser jag helt klart tyst, eftersom jag läser ganska snabbt och med en annan röst än den jag pratar med - i huvudet sitter det en liten annan person som läser *hihi* skämt åsido. Däremot behöver det inte vara knäpp tyst omkring mig när jag läser. Sorl i bakgrunden gör det nästan behagligare kan jag tycka.

BokMamma sa...

Nu blir jag lite nyfiken på om du har något bra högläsningstips. Inte så lätt att hitta bra högläsningsböcker alltid. Tacksam för tips!

klok som en bok sa...

Jag gillar att läsa högt för dottern om det är en bok som passar för det. En sån där orden bara flyter fram i perfekt och skön rytm:-) Vissa barnböcker är väldigt svåra att läsa högt och jag undrar vad författaren har tänkt, barnböcker måste ju läsas högt!

Boktokig sa...

annahelena: Ja, engelska är jag också definitivt mer van vid att höra. Jag läser alldeles för lite engelska böcker.

Bokmamma: Vilken ålder pratar vi om?

klok som en bok: Ja, det kan man verkligen undra!

BokMamma sa...

Jag tänker på skolåldern årskurs 1-6.

Jag har själv lagt ut lite tips här men hade varit trevligt med något annat också.

http://bokmamma.blogspot.se/2012/08/hoglasningstips.html