fredag 18 mars 2011

Speltips: Ta 6! eller 6 Nimmt! eller Tjurskalle eller Take 6

Fördelen med kortspel är att de ofta är billiga och de är lätta att ta med. Så är de ofta rätt så lättspelade. Här är ett tips på ett roligt kortspel:

I det här spelet, som har många namn, är målet är få minst antal poäng. Man börjar med 10 kort på hand och man ska försöka spela ut och bli av med. På varje kort finns 1-7 små tjurskallar. Dessa små tjurskallar talar om vilka straffpoäng man får om man tvingas ta upp det kortet från bordet. På bordet läggs, innan spelets börjar, en rad med fyra kort. De 4 korten är startkorten i 4 rader. Korten i en rad måste alltid läggas i stigande nummerföljd och där skillnaden mellan sista kortet och det som skall läggas är minst. Det får maximalt läggas 5 kort läggas i varje rad. Om man måste spela ut ett kort som nummer 6 i den raden måste man ta upp alla 5 kort som låg där och det 6:e kortet blir nytt startkort. Varje spelomgång så väljer alla spelarna ett kort att spela ut. De vänds upp samtidigt, men det är bara den som har valt det lägsta kortet som får spela ut det. Efter 10 spelomgångar vinner den som har minst poäng.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Ta 6! eller 6 Nimmt! eller Tjurskalle
Konstruktör: Wolfgang Kramer
Antal spelare: 2-10
Ålder: Från ca 10 år
Speltid: ca 30 min
Tillverkare: Lautapelit
Kategori: Kortspel

3 kommentarer:

franziengland sa...

Jag håller med, kortspel är toppen!! Kan varieras i det oändliga. Tänk att ha patent på kortleken... :) .
Vi har spelat något som liknar det du beskriver, det är kul :) . Jag har inte glömt mattespelet, men har inte hunnit sista veckan. Förlåt.

Boktokig sa...

Ingen fara!

Patent på kortleken... det skulle vara något!!!

Hanneles bok-paradis sa...

sonen spelar mycket med kompisar