fredag 31 december 2010

Dagens fundering- Hur välja vilken som är bäst?

Jag funderade över att göra en liten lista med t ex den bästa skönlitterära bok som jag läst i år. Men jag slås av hur svårt det är. Hur ska man egentligen kunna välja? Ju fler böcker jag läst desto svårare blir det! Ju mer jag tänker desto mer omöjligt tycks det. Det finns så många bra böcker och så många som är värda att nämnas! Årets bästa bok måste jag nog överlåta till andra att välja. Höjdpunkter däremot skulle man kunna göra en lista med. Då behöver man inte välja. ;)

Kan du välja? Finns det någon bok som du tycker är den bästa bok som du läst i år? Hur tänker du? Hur gör du?

6 kommentarer:

Karin sa...

Nu är jag lite spontan och bara säger den första jag kommer på som jag vet att jag läste i år och som verkligen var superduperbra:

Primtalens ensamhet av Paolo Giordano

Hur tänkte jag då?
* Storyn måste bära; vara värd att berättas, och människorna ska för att jag verkligen ska gilla en bok, gärna vara lite udda.
* Språket måste vara utsökt (liksom översättarinsatsen förstås)
* Boken ska gärna utspela sig på platser och i en tid som jag kan relatera till eller upplevt; alltså från idag och sisådär 50 år tillbaka (fast jag bara är 41 har jag "ärvda" minnen lite längre än så)
* Jag vill både skratta, gråta och ängslas när jag läser en toppenbra bok!

Jag är väldigt förtjust i Gavaldas böcker och de innehåller också lite av samma ingredienser.

Nu ser jag fram emot många boktips i kommentarkolumnen!

Linnea sa...

Jag tycker det brukar vara ganska lätt att utse årets bästa. När man tittar igenom listan på lästa böcker finns det alltid någon/några som lever kvar i minnet mer än andra! :)

Anonym sa...

Jag tycker det är jättesvårt! Så jag valde en hel hög böcker på min blogg :)

BokMamma sa...

Jag håller med om att det är jättesvårt. Jag har dock inte gått igenom böckerna som jag läst i år. Kanske det poppar upp någon som känns bäst.

Boklusen sa...

Jag har valt ut tre böcker från betygen 3, 4 och 5 på min blogg. Årets absolut bästa är jättesvårt! Kanske man inte måste tänka ut;)!

klok som en bok sa...

För mig är det jättesvårt att välja en favorit. Läser så många olika typer av böcker, fakta, deckare, biografier osv. Men jag ska försöka hitta tre:-)