söndag 14 november 2010

Dagens fundering - Bibliotek i andra länder?

Jag har själv ingen erfarenhet av bibliotek i andra länder. Jag har aldrig besökt något bibliotek i någon av de länder som jag varit till. Det är ju synd att man inte gjort det. Det skulle ha varit väldigt intressant att jämföra det svenska biblioteket med andra länders bibliotek.

Hur är det med er andra? Har ni några erfareneher av bibliotek i andra länder? Om ni har det så får ni gärna berätta vad ni sett för skillnader och likheter. jag tycker det skulle vara jättespännande att höra!

6 kommentarer:

Boklusen sa...

Jag har varit i New Yorks bibliotek, skämmit nog bara vara att låna en dator med internet. Men vilket vacker bibliotek!! Åker ni till NY någongång så kan jag definitivt rekommendera ett besök där!

klok som en bok sa...

Jag har varit aupair i både USA och England och då haft lånekort och lånat på de närmaste lokala biblioteken. Det jag mest regerade över i USA var att där fanns mycket "skräplitteratur" alltså typ Harlequin och liknande som inte finns/fanns på svenska bibliotek, mycket pocket, deckare, och att de sålde begagnade pocket. Det var mer som att komma in i en bokhandel med begagnade böcker, det var inriktat på vad den stora massa läser, alltså populärt. Nu är det mer så i Sverige också så vi har hunnit i kapp utvecklingen lite:-)

Boktokig sa...

Boklusen: Fast bibliotek handlar ju om dataservice också. Du har ju varit där. Om jag åker till New York så står det definitivt på min lista!

klok som en bok: Jo, Sverige brukar ofa ta efter USA.

klok som en bok sa...

Det var 1996 kan jag tillägga, ett bra tag sedan. Detta var ett litet förortsbibliotek dessutom, så jag vet inte om det var så på de större inne i städerna. Vet inte riktigt hur stor del som var pocket, jag la ju märke till det eftersom jag inte hade sett det i Sverige då så kanske upplevde jag det som mer än det egentligen var. Men några bokhyllor pocket i alla fall...

franziengland sa...

Jag älskar bibliotek och går in i ett så fort jag kan. Har precis lämnat Danmark efter tre år där och de biblioteken är ganska lika de svenska. Största skillnaderna är att de beställer böcker från alla bibliotek i landet. I Sverige beställer de endast inom kommunen (nu menar jag vanliga böcker och bibliotek, självklart finns det specialinriktade bibliotek som beställer böcker över hela landet). Dessutom var böckerna ofta sorterade efter genre, så hästböcker stod på ett ställe, deckare på ett annat osv (barnböcker, har ej koll på vuxna). Detta tror jag kommer mer och mer hemma också?
När jag var i Manchester för några år sedan besökte jag deras SÅ VACKRA gamla bibliotek mitt i staden. Byggnaden var jättefin. Däremot slogs jag direkt av detsamma som "klok som en bok", mycket pocketböcker, flera "kioskromaner" som ALDRIG skulle platsat på ett svenskt bibliotek, böckerna stod inte så snyggt i hyllorna mm mm.
I Amsterdam har de byggt ett nytt bibliotek vid vattnet. FANTASTISKT. När maken jobbade tog jag med barnen dit. Lampor vid alla bokhyllor, bokhyllorna på barnavdelningen stod i halvcirklar, café högst upp med värsta finaste utsikten och toppenmat. OTROLIGT. Rekommenderas.
Nu bor vi i England och här finns ett bibliotek i varenda liten by (hemma upplever jag att de läggs ned efterhand, skandal!). Personalen är så hjälpsam. Allt fungerar fint. De har olika träffar för olika målgrupper (gamla och unga), så har jag trist en förmiddag kan jag nog gå dit och vara lite kulturell :)....
Nog med utläggningar.

Boktokig sa...

Klok som en bok: Intressant! Även om det var ett tag sedan!

franziengland: Amsterdams bibliotek låter helt underbart!