torsdag 18 april 2024

Det skyddande regnet av Jojo Moyes

Det är så roligt att få läsa Jojo Moyes debutroman,. Visst känner jag igen hennes sätt att berätta och den här boken påminner mig om det som jag föll för i den första bok jag läste av henne: Silverbay. En del historisk berättelse som gjorde att jag fick upp ögonen för något som jag inte visste.

Visst märks det att det är en debut, men jag vill poängtera att det är en bra sådan. Det vore väl konstigt om Jojo Moyes inte utvecklats sedan hennes debut. 

Hursomhelst är det en intressant berättelse med saker att upptäcka allt eftersom. Hennes berättelse fängslade mig och jag är glad att hon skrivit mycket mer. Jag hade gärna velat att berättelsen om Joy på 1950-talet hade varit längre, men det blev också bra att få följa Joys dotterdotter Sabine.





onsdag 17 april 2024

Bortom trädens gräns av Victoria Björn Blomqvist

Det är så underbart när man kommer in i en bok så här lätt. Läsningen bara flyter på. Ett kapitel blir till två som blir till tre och plötsligt är hela boken läst.

Jag tycker även att det är intressant att få befinna mig inne i företagsvärlden eftersom jag inte till vardags möter den. Jag får en inblick som jag annars inte får. Dessutom är det kul att boken utspelar sig i sälen med dess fantastiska miljöer. Jag tycker författaren förvaltar detta bra.

Victoria Björn Blomqvist har skapat en deckarintrig som jag intresserad av och fångas av. Jag bara måste få veta vad som hänt och det är en av anledningarna att jag läser tills boken är slut.

Dock kan jag inte förstå hur jag kunnat missa de tidigare två romanerna, men jag kan däremot säga att jag är väldigt sugen på att läsa dessa nu.





Historieväktarna: Jakten på guldtåget av Hanna & Jakob Blixt

I den sjätte och sista delen i serien Historieväktarna är det mer spännande än någonsin. 

Milton och Iona är tillbaka i Berlin, där allting började. Tryckpressar, fångar, massvis av sedlar och stulen konst lastas ombord på ett tåg. Om inte Milton och Iona lyckas stoppa tåget, kommer FENIX-sällskapet att kunna skapa det rike de så länge har planerat.

Jag älskar hur författaren får läsaren engagerad och nyfiken på historia. Det är en perfekt serie och bok att högläsa i mellanstadiet och prata kring Andra världskriget om.

Omslaget förtjänar att nämnas också. Det skimrar i metallic när man vrider och vänder på det. Det är så fint och jag vet mer än ett barn som plockat upp boken just på grund av omslaget.





Olivers superstora universum av Jorge Cham

Med humor och lättillgänglig fakta serverat i en inbjudande layout (tänk Dagbok för alla mina fans) fångar författaren läsaren. Man behöver inte alls vara intresserad innan man börjar läsa, men man är definitivt det när man slutar läsa. För att inte tala om hur mycket man vet om universum när man läst boken. Alltifrån coola fakta om planeterna till vad mörk energi och mörk materia är. Jag tänker att boken fungerar allra bäst på mellanstadiet, men kan nog fungera för kluriga 3:or med bra ordförråd.

En toppenbok som slår två flugor i en smäll: barnen vill läsa och samtidigt lär de sig saker. Hur bra är inte det?

Utgiven av @b.wahlstroms 






tisdag 16 april 2024

Bidrottningen av Veronica Linarfve

Det kan inte bli träffsäkrare än så här av hur det känns och kan vara att drabbas att utmattningssyndrom. Det är mycket fint och varmt skildrat och författaren lyfter hur lätt det kan vara att hamna i det hela som högpresterande kvinna. Tala om att ge insikt till de som inte drabbats, öppna ögonen på de som är på väg in i det och bekräfta de som är eller varit där.

I det hela har Veronica Linarfve smugit in humor, som gör att man även får skratta lite. Det är välgörande och en fin balans till det jobbiga.

En annan fin del av berättelsen är de viktiga bina. Dessa är kärleksfullt beskrivna och jag blir engagerad i dem. Precis som de lär huvudpersonen saker, så lär jag mig också en del. I sommar vill jag ta tag i att fixa min trädgård för att hjälpa dem.

Den här romanen får du bara inte missa!







måndag 15 april 2024

Rent hus av Alia Trabucco Zerán

Det är en berättelse som trollbinder, med ett språk som lockar.

Vi får träffa ett hembiträde i en chilensk överklassfamilj och redan i bokens början berättas det att familjens flicka dör. Men hur? 

Romanen är till sidorna tunn men är omfångsrik till innehållet. Den behandlar klasskillnader och maktmissbruk. En vardag som hembiträde med arbetsvillkor som upprör. Allt berättat på sitt alldeles egna sätt.

En liten pärla helt enkelt!




Till hamnen av Jenny Clevström

En ljuvlig berättelse med ett lika ljuvligt omslag.

Jag föll handlöst för berättelsen om människorna i Skärvik. De fick alla en plats i mitt hjärta. Det är förunderligt hur verkliga karaktärer i en bok kan bli och det är också ett mått på hur duktig författaren är. 

Jag tyckte så mycket om sammanhållningen och gemenskapen bland människorna i Skärvik. Jag kom på mig själv med att drömma om att flytta in i ett hus där. Gå till Rosies café och prata med henne och alla andra. Jag kunde lätt se mig själv prata över staketet med en granne.

Det finns så mycket hjärta och kärleksfullhet i berättelsen och det gör att jag fastnar. Men en bidragande faktor är också också att de mörka bitarna är väl avvägda och tillsammans med de ljusa skapar de en förträfflig helhet.

Det här är en början på en serie där man bara måste läsa fortsättningen.

Utgiven av @harpercollins_sverige 




söndag 14 april 2024

Pastor Viveca och Solkattens leende av Anette Haaland

Nu är en ny bok ute om Pastor Viveka. Jag har följt böcker om henne med glädje, eftersom jag tycker att hon är så härlig och hennes tankar är så intressanta att följa.

I den här boken så mår Viveka inte bra. Hon famlar i tillvaron och känner sig pressad. Hon tvivlar på det mesta och blir sjukskriven på halvtid. När Enskedespelen ska sätta upp Alice i underlandet blir hon involverad trots att hon inte tycker om berättelsen eller känner att hon har energi för det. Mitt i allt sker ett mord också. 

Det är en lite mörkare berättelse i serien, men ändå finns det där som gör det till en trivsam läsupplevelse. Till stor del beror det på karaktärerna och att det lilla och vardagliga får ta plats. Författaren får det att kännas som att man återser gamla vänner. Det är fint.




fredag 12 april 2024

Floden sjunger ditt namn av Eleanor Shearer

Jag är tacksam över att denna historiska roman hittade hem till mig. Den gör att slaveriets konsekvenser blir så tydliga. Det är så ofattbart med tanken att man skulle kunna äga någon annan.

I den här romanen har slaven Rachels barn genom åren tagits ifrån henne och hon har ingen aning om var de är. När den brittiske kungen 1834 bestämmer att slaveriet ska upphöra i Karibien blir hon jublande glad, för då kan hon leta efter barnen. Det är bara det att plantageägarna bestämmer att alla slavar måste göra lärlingstjänst i sex år och inte alls får lämna plantagen innan dess. Rachel bestämmer sig för att fly.

Man får ta del av en mammas sökande efter sina barn och författaren lyckas få läsaren att känna vad hon känner. Det är gripande och sorgligt.

Jag tycker om att lära mig saker genom skönlitterära berättelser och den här romanen lära mig mycket om  slaveriet i Karibien. Många tankar och känslor väcks, det är sannerligen en angelägen historia.

Utgiven av @historiskamedia 




fredag 5 april 2024

Vi ses på andra sidan av Carina Nunfeldt

Jag kan inte låta bli att gråta - inte bara en gång utan flera när jag läser boken.

Jag läser en bit i taget. Det är mycket att ta in. Carina Nunstedt bjuder in läsaren i sina tankar och sin vardag, efter hon förlorat sin man Anders i cancer. Det är hjärtskärande, men det är inte bara sorgligt utan hon skriver på ett sätt som skänker hopp. 

Det man också slås av är hur äkta det känns. Carina Nunstedt delar öppenhjärtligt med sig av sina känslor och tankar utan filter. Det blir till hjälp och glädje både för de som står vid sidan om någon som mist någon och den som faktiskt förlorat en älskade. 

Hon delar även med sig av ord som varit viktiga för henne genom sorgeprocessen. Saker hon läst i böcker, sett och hört. Saker som kan vara till hjälp för andra. Det känns så generöst och är både inspirerande och hoppfullt. 

Genom hela boken är kärleken till Anders Nunstedt närvarande. Det är fint att få läsa alla minnen av honom och ta del av deras kärlek.

Tack Carina för att du delar med dig och har skrivit denna värdefulla bok.






onsdag 3 april 2024

Silver & Stål: Häxhammaren och Sunnanvinda: Omöjlig magi

Här kommer tips på två otroligt bra böcker för 9-12 års åldern.

”Häxhammaren” börjar med en vrålstart. Det blir spännande från första sidan när Lilly ser någon i spegeln och denne senare under dagen försöker ta sig genom spegeln.

Författaren lyckas med snygga återblickar delge läsaren det viktigaste av vad som hände i första boken. Jag har inte läst den, men känner att jag är med. 

Hursomhelst är det en andlöst spännande berättelse, som får en att bara vilja läsa mer. Häxor, demoner och vålnader tar plats i nutid i denna magiska berättelse.

”Omöjlig magi” tar vid där första boken ”Herrgårdens hemlighet” i serien Sunnanvida slutade. 

Man sugs in i en trollbindande och förtrollande berättelse där det både handlar om magi och magiska och mytologiska varelser liksom vänskap och sorg. Allt skrivet med med ett fantastiskt språk.

Redan innan cliffhangern, så visste jag att jag ville läsa nästa del. Jag är helt fast och kan inte vara utan denna värld. Det är för bra för att inte vilja ha mer.

 



tisdag 2 april 2024

Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén

Den här berättelsen gick raka vägen in i mitt hjärta. Jag förstår alla hyllningar den fått. Den bara måste bli en av de nominerade till Årets bok, annars förstår jag ingenting.

Med värme, ömhet och vemod berättar Lisa Ridzén om den 89-årige Bo, som bor tillsammans med sin hund Sixten. Sixten är hans allt sedan hans fru flyttar till demensboende och inte längre känner igen honom. Hans son hävdar dock att Bo inte kan ta hand om Sixten längre och att Sixten borde flytta till någon annan.

Jag pratade med min 89-åriga mamma om boken och åldrandet. Hon slog huvudet på spiken när hon sa att Bo nog ville få åldras och ha kvar sin värdighet och att det är svårt när andra vill hjälpa och man tycker att man kan själv.

Själva hantverket är fantastiskt. Allt från språket till hur berättelsen är upplagt med Bos tankar och minnen till de noteringar som hemtjänsten gör efter varje besök. Det är svårt att förstå att författaren är en debutant.

Lisa Ridzén har lyckats skapa en berättelse som är genuin och berörande samtidigt som den ger eftertanke. Det är en historia som stannar kvar i ens inre och lever vidare. 





måndag 1 april 2024

Château vid vägens slut av Jessica Eriksson och Stefan Holm

Det här är en berättelse att svepas iväg med. Aldrig har ett uttryck passar bättre. När jag öppnade boken så steg jag in i Ellinors värld, med en ärvd herrgård (eller Château som Ellinor kallar det) och två attraktiva män som vill ha henne och uppvaktad henne på sina egna sätt. Dessutom en liten historisk gåta som hon upptäcker i form av ett porträtt.

Tala om att måla upp ett vackert Värmland så att man själv bara vill sätta sig i bilen på direkten och köra dit. Vattnet som glittrar, det fantastiska ljuset och doften av sommar. Jag blir lika förälskad i miljön som huvudpersonen.

Till sist: karaktärerna. De är skapade med kärlek och ömhet. Författarna får mig att ta till mig alla tre huvudpersonerna och att tycka om dem med alla deras sidor. Därför blir dilemmat för Ellinor påtagligt svårt även för mig.

Jag charmas totalt av denna romance-pralin, som både handlar om att hitta kärleken och att följa sina drömmar.