onsdag 21 november 2018

Julpeppen lucka 21

Om man är ute efter en härlig julpocket, då ska man läsa Jag kommer hem till jul. Det är en riktig julpralin till bok. Det är en sådan man kryper ihop med i soffhörnet under en varm filt. Naturligtvis med glögg och pepparkakor till. Så mysig läsning!

Boken handlar om Emily, vars plan är att åka hem till jul och visa upp den framgångsrike pojkvännen. Hon vill för en gångs skull slippa vara familjens svarta får. Men det visar sig att pojkvännen har en fru, så plötsligt så faller hennes plan i småbitar. När Emily försöker dränka sina sorger får hon en ny idé. Grannen är visserligen irriterande, men kanske kan hon betala honom för att låtsas vara pojkvännen en helg. Då ordnar sig allt...eller?


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Jag kommer hem till jul
Originaltitel: The most wonderful time of the year
Författare: Joanna Bolouri
Antal sidor: 313
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789177710196
Finns t ex hos: AdlibrisBokuscdon

tisdag 20 november 2018

Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Att läsa Bränn alla mina brev är en drabbande läsupplevelse. Jag är tagen bortom ord. Vilken kärleksberättelse! Det är hjärtslitande att veta redan i början att den inte kommer sluta bra, men herregud vilken historia. Ju mer jag läser, desto mer vill jag läsa. Hur blev det så? Vad hände? Och hur kunde Alex mormor bli så nedtryckt? 

Jag är helt fascinerad över att det har hänt på riktigt. Att den här kärlekshistorien faktiskt har utspelat sig. Jag tror den kommer räknas till en av historiens största kärlekshistorier. Vad fint att den numera finns nedtecknad och inte bortglömd.

Det är även så intressant det som boken också handlar om: Hur man ärver beteenden, konflikter och känslor. Hur man behandlar andra utifrån vad man växt upp med. Jag tror att det går att bryta, om man är medveten om det. 

Jag är återigen imponerad av hur öppen Alex är i sitt berättande. Han delar med sig av privata detaljer på ett rättframt sätt. På ett sätt som gör att orden går rätt in i läsaren. Det är bara att konstatera - Alex Schulman har lyckats igen.

Bränn alla mina brev handlar om hur Alex bestämmer sig för att ta reda på mer om sin morfars historia, för att förstå sitt eget beteende. Då snubblar han över en hjärtslitande kärlekshistoria, som han inte hade någon aning om. Hans hunsade mormor har haft en hemlighet i alla dessa år. 


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Bränn alla mina brev
Författare: Alex Schulman 
Antal sidor: 275
Förlag: Bookmark förlag 
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789188745149
Finns t ex hos: AdlibrisBokus,
cdon

Zingele

Salina Ntibanyitesha berättar så bra om vad hon varit med om. Hon blandar de afrikanska traditionella sagor, som används för att uppfostra barnen hemma i Rwanda med hennes egna erfarenheter och hennes och sonens liv i Sverige. Hon funderar även över på vilket sätt sagorna har betydelse i det hon möter idagen Sverige.
Det är en spännande kombination som förhöjer läsupplevelsen.


Handling: Den 9 APRIL 2003 kom Zingele med sin son Akana till Sverige från ett bullrigt och stekhett flyktingläger i Kongo-Kinshasa. De landade på flygplatsen i ett kallt och vintrigt Luleå, men tyckte att de hade hamnat i paradiset. De hade lyckats fly från krig och fattigdom.

Men åren på flykt genom krigets fasor i Rwanda, Burundi och Kongo-Kinshasa hade satt sina spår, både hos mor och son. När Akana blev misshandlad i skolan och drogs in i drogmissbruk kopplades de sociala myndigheterna in. De stora kulturella skillnaderna mellan svensk socialtjänst och ­Zingeles afrikanska sätt att kämpa för sin son var nära att knäcka familjen.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Zingele
Författare: Salina Ntibanyitesha
Serie: Ormbarn #3
Antal sidor: 192
Förlag: Blue Publishing 
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789186293581
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Lasarus av B J Hermansson


En som förstått hur en erotisk novell ska skrivas är Hermansson. Det ger pirr och håller sig hela tiden på rätt sida av gränsen. Det blir aldrig svårt att läsa, utan författarens väljer rätt ord för att det ska ge en bra läsupplevelse. Hermansson har ett bra språk som gör att läsningen flyter på och karaktärerna är väl beskrivna.

Dessutom har Lasarus en spännande intrig med en man som tar ett elixir på nätterna och blir en kvinna. Bara det gjorde att jag vill läsa den.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Lasarus
Författare: B J Hermansson
Förlag: Lust
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9788726090253
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
Storytel

Julpeppen Lucka 20


Max och Maja firar jul är en charmig och rolig julberättelse att läsa med barnen. Max och Maja ska dekorera julgranen, men det fungerar si så där med ätbara pynt. Tur att de har en lösning på problemet.


Det skulle också fungera att lästräna med boken eftersom texten är föredömligt stor. Vissa ord kan barnet behöva hjälp med, men de flests funkar bra att läsa när man är i början på sin läsning. 

Jag är så förtjust i Axel Schefflers illustrationer. De är alltid så färgglada och det passar ju utmärkt vid juletid.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Max och Maja firar jul
Originaltitel: Pip and Posy - The Chistmas Tree
Författare: Acel Scheffler
Antal sidor: 26
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789150120349
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

måndag 19 november 2018

Julpeppen lucka 19


Om du liksom jag använder Storytel, så håll utkik. I december börjar deras julkalender. Ett avsnitt per dag, med start 1:a december. Det ska bli spännande att höra om årets julkalender är bra. Handling: Ayla har just hoppat på ett tåg mot Stockholm. Hon har ingen plan, men hon kan inte låta pojken försvinna, kan inte riskera att aldrig få se honom igen. Men varför är pojken så viktig för henne, och varför är hon så rädd för att bli upptäckt av hans mamma? Och vad ska hon ta sig för när hon väl är framme i Stockholm? Strax efter att hon kommit till Stockholms Centralstation försvinner en person hon just mött spårlöst. De två väktarna som patrullerar Centralgången på stationen ser misstänksamt på henne, men de försöker alla hitta spår efter den försvunna personen och snart hjälps de åt för att ta reda på vad som har hänt. En efterlysning på Facebook får Simon att lämna sin familj i Dalarna och köra raka vägen ner till Stockholm. Den efterlysta personen kan vara den enda i världen som kan ge honom svar på frågan han burit med sig hela livet. Sökandet drar in dem alla fyra i en labyrint av hemligheter som varit begravda i över tre decennier, hemligheter som vissa skulle döda för att behålla i det fördolda.

söndag 18 november 2018

Julpeppen lucka 18

Jultomten och jag är en underbar julberättelse. Precis en sådan man vill läsa i december. Jag har lovat att läsa den högt för dottern och det gör mig inget att läsa den en andra gång. 

Jag fick lite Kalle och chokladfabriken-vibbar när jag läste början av boken och det satte igång sådana minnen att jag förälskade mig i den. Men sedan slutar likheten och man upptäcker helt andra saker att förälska sig i. 

Jag älskar humorn i boken, t ex detta. Och jag hade också gjort precis som jultomten. Choklad är ju så gott, så chokladmuffins skulle ju vara livsfarligt!


Jag fullkomligt älskar fantasin i boken också. Jag tror det kommer bli en helt underbar december med denna som högläsningsbok.

Handling: Amelia växer upp i Alvhem, som är en magisk plats och osynlig för de flesta människor. Hennes adoptivpappa är Jultomten. Hon går i en skola med alver. Där är det hon som är den konstiga. När påskharen dyker upp med sin kaninarmé måste hon få med sig alverna, så de kan rädda julen.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Jultomten och jag
Originaltitel: Father Christmas and Me
Författare: Matt Haig
Antal sidor: 301
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789150120233
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon