onsdag 21 november 2018

Augustnominerade Hemma hos Harald Henriksson

Det är spännande när man skriver en berättelse som kan läsas på två sätt. Man kan läsa Hemma hos Harald Henriksson som att flickan är och leker och har kul hos sin kompis. Samtidigt visar bilderna att mamman är inhyrd för att städa huset och det är därför barnet leker där. Det är också en sådan där bok där man upptäcker nya detaljer vid varje läsning, som ger fler reflektioner.

Det är inte ofta man får läsa en bilderboksberättelse som skildrar klass. Det är dock viktigt, eftersom alla olika verkligheter måste få komma till uttryck. Både så barn kan känna igen sig, men också för att de ska se en annan verklighet än sin egen. Det är det Hemma hos Harald Henriksson ger. En verklighetsförankring och -skildring.

I de uttrycksfulla bilderna kan man se skillnaderna mellan barnen. Pojken, som har många och dyra aktiviteter, många leksaker och stort hus med många rum. Flickan som bor i lägenhet med mamman och måste åka både buss och olika tunnelbanelinjer för att komma fram. Hos henne finns inte mängder med leksaker. Men skillnaderna mellan barnen hindrar inte att de är vänner. Det är fint.


Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Hemma hos Harald Henriksson
Författare: Uje Brandelius, Clara Dackenberg
Antal sidor: 24
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789188279989
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: