måndag 22 oktober 2018

De nominerade böckerna till Augustpriset




Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok


Aednan, Linnea Axelsson, Albert Bonniers förlag
I Linnea Axelssons poetiska brottstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor.

Skalornas förråd, Ulf Eriksson, Albert Bonniers förlag
Ulf Erikssons nya dikter skrivs i omseendets tid, omvärderingarnas, eftertankens. Livet har fått nya måttenheter. Minnets vind räcker honom nya ord, ord som avlyssnar, avtäcker, avslutar – och bygger på nytt. Färden genom rummen i ”ögonblickets hus” äger en säregen skönhet och skörhet. I Skalornas förråd finns den stora diktens möten.

En shtetl i Stockholm, Kenneth Hermele, Weyler förlag
Lågmält och lyhört, med minnet som kalejdoskop, fogar Kenneth Hermele sin familjeberättelse i ett historiskt skeende präglat av omvälvningar med eko i vår samtid. Här stöts identitet och olikheter mot konventioner och förväntningar medan utanförskap blir boja och fördel. Det är tankeväckande, insiktsfullt och vackert.

Socialdemokratiska noveller, Björn Runeborg, Modernista
Björn Runeborgs porträttgalleri lyckas att med psykologisk och historisk skärpa tränga ner i det politiska skeendets mentala processer. Med kritisk, stram vrede skärskådar han individens vilja och val i överrumplande scener.

Människan är den vackraste staden, Sami Said, Natur & Kultur
Med en drömsk realism ger Sami Saids moderna proletärroman gestalt åt den papperslösa
San Fransisco. En berättarröst som med språklig komik och trotsig humanism utmanar världens maktförhållanden genom att stå fast vid att människan är den vackraste staden.

Jag for ner till bror, Karin Smirnoff, Bokförlaget Polaris
Karin Smirnoffs egenartade debutroman berättar kärvt om grymma händelser och sargade människor i en karg glesbygd. Lakoniskt och drastiskt gestaltar hon det förflutnas hemliga bördor. Återkomsten till Smalånger framkallar och försonar barndomens mörker.
 

Nominerade till Årets svenska fackbok


Gubbas hage, Kerstin Ekman, Albert Bonniers förlag 
När vi människor lär oss benämna det som lever runt omkring oss, blir vi då inte varsammare om dess överlevnad, och därmed vår? Kerstin Ekman beskriver saknad, längtan, strävan och skönhet som få. Konkret poesi i en lika lustfylld som lärd landskapsvandring.

Internet är trasigt. Silicon Valley och demokratins kris, Martin Gelin & Karin Pettersson, Natur & Kultur
Internets utveckling från ”världens och tankens befriare” till dess ”onda genius”. Bit för bit lägger författarna ut pusslet och åskådliggör en svåröverskådlig värld.  Världens mäktigaste företagsledare, är de naiva eller bara giriga? Eller både och? Medborgarnas motkraft, i form av politik och gemensam lagstiftning, har en svår balansgång framför sig.

Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg, Jens Liljestrand,
Albert Bonniers förlag

Vilhelm Moberg har delvis försvunnit bakom sina verk. I Jens Liljestrands storverk mejslas han fram som en motsägelsefull människa och fredlös författare med hittills okända sidor. En man på tvärs med det mesta och de flesta, trots all yttre framgång. Jens Liljestrand ger dessutom nya ingångar till läsning av hans viktigare verk.

Svälten. Hungeråren som formade Sverige, Magnus Västerbro, Albert Bonniers förlag
En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867-69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var “för litet och för sent”. Någon som ser parallellerna till vår tid?

Mammorna, Alexandra Pascalidou, Bokförlaget Atlas 
Omskakande skildring från en värld de flesta av oss bara läser om i tidningsrubrikerna. Ett 20-tal röster talar direkt till oss, bara med en lätt handpåläggning av författaren. Dessa mammor talar enträget om ett liv, en kamp, på andra sidan den växande klyftan, i förorten. De kämpar för barnen, mot den allestädes närvarande kriminaliteten, och därmed för vårt gemensamma samhälle.

Lars Tunbjörk. Retrospektiv, Lars Tunbjörk, Maud Nycander, Göran Odbratt &
Kathy Ryan, Bokförlaget Max Ström

Ömsint berättelse om människan och hennes boningar i blixtbelysning. En stark läsupplevelse, där bilderna blir till noveller om ett fransat folkhem. Lars Tunbjörk själv står aldrig utanför, han är en del av sin berättelse, med humor och värme, helt utan cynism. En introduktion till Tunbjörks alltför tidigt avslutade konstnärskap.

 

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok


Gropen, Emma AdBåge, Rabén & Sjögren
Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhets-certifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!

Vi kommer snart hem igen, Jessica Bab Bonde & Peter Bergting, Natur & Kultur
Kan man skriva poesi efter Auschwitz? Kan man teckna serier efter Förintelsen? Serieromanen Vi kommer snart hem igenberättar samma historia om och om igen. Det är vandringen mot döden, och förintelsens logik, där det till slut inte finns ord, berättelser eller poesi. Men mot det lyser i serierutorna varje överlevandes berättelse som ett fantastiskt undantag. Det är stor seriekonst. Svar ja.

Hemma hos Harald Henriksson, Uje Brandelius & Clara Dackenberg, Lilla Piratförlaget
Det här är bilderboken som ger ordet klassresenär en ny innebörd då barnet följer med sin mamma på städjobb i ett köpstarkt och politiskt medvetet medelklasshem. Läsaren tas från miljonprogram till medelklassidyll, och in sipprar längtan efter något mer och annat. Bild-berättandet är ekonomiskt och underskruvat, långt från den politiska barnbokens plakatkonst, och tvärtom tillåts barnets blick styra läsningen. Sällan har barnfattigdom skildrats så subtilt och med så utsökt öga för drabbande detaljer.

Rymlingarna, Kitty Crowther & Ulf Stark, Lilla Piratförlaget
Rakt och osentimentalt gestaltar Ulf Stark döden och livet, kärlek, vänskap och tillit över generationsgränserna. Det är humoristiskt, hädiskt och heligt om vartannat. Boken handlar om hur Lill-Gottfrid hjälper sin farfar fly från sjukhuset till sommarstugan, men också om den yttersta rymningen, döden. Lägg till det Kitty Crowthers naivistiska och koloristiska kritteckningar som ger verket ytterligare en dimension.

Regn, Anders Holmer, Natur & Kultur
I en bilderbok som lockar till eftertanke tas läsaren på en poetisk regnresa jorden runt. Det är stämningsbärande bilderbokskonst där varje uppslag överraskar med sin subtila humor, och för läsare till olika scener och landskap där regn kan komma i form av frön eller körsbärs-blom. Sparsmakade och finurliga haikurader stimulerar till fantasi och lekfullhet. Det är lätt att meditativt försjunka i Anders Holmers värld av regn. Vilket drömregn skulle du vilja gå
ut i?

Comedy Queen, Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren
Comedy Queen är en bok som balanserar mellan skratt och gråt, och som handlar om att hitta tillbaka till livet efter djup sorg. I centrum står Sasha. Hennes överlevnadsstrategi är enkel: för att inte dö måste hon bli allt det hennes döda mamma inte var, hon måste bli en Comedy Queen! Allt är nattsvart hemskt och hejdlöst roligt på samma gång. På språksprakande prosa utvinns humor och livsglädje ur den djupaste sorg.


Inga kommentarer: