onsdag 19 september 2018

Bokcirkel om Madonna i päls

Jag har bokcirklat om Maddona i päls av Sabahattin Ali med ett gäng glada bokbloggare, instagrammare och förlagspersoner. Tänk vilket intressant samtal det blev. Fast förvånad är jag egentligen inte. Jag menar med den boken och det sällskapet - hur kan det bli annat än ett spännande samtal?!?!


Jag förstår att du nu är nyfiken på vad vi pratade om. Jag kan inte berätta allt för då spoilar jag boken och då blir varken du eller förlaget glada. Men lite kan jag avslöja. För det första. Vi var förvånade över hur modern denna klassisker kändes. Att mannen tilläts vara mjuk och kvinnan stark var oväntat, men samtidigt något vi tyckte om.

Det vackra språket tog också en stor del av samtalet. Ni skulle ha sett kärleken lysa ur ögonen, på de som lovordade språket. Det gör att man vill läsa boken igen. Faktum är att jag faktiskt läste en bit igen bara för det. Att prata om läsupplevelser kan verkligen förstärka det upplevda.

Du kanske också är nyfiken på om vi tyckte lika om allt. Så var det absolut inte. Det varierade hur vi kände om huvudpersoner och referenser, men en sak som jag kan säga att vi var överens om - det var att vi tyckte om boken. Fast då i varierande grad från att det var en bra bok till att den var fantastisk. Jag undrar så vad du kommer tycka och var du kommer ställa dig på skalan. För tycka om den tror jag du kommer göra. 


Om det är en bra bok att ha som bokcirkelbok? Definitivt! 

Det finns mycket man kan prata om. Språket i boken. Könsroller förr och nu. Är Maria rädd för kärleken eller är hon rädd hur hennes kvinnoroll kan påverkas?Hur uppfattade man Raif? Aktualiteten. Hur upplevde man inledningen av boken? Vad fastnade man för? Tycker man att berättelsen har likheter med Stoner? Varför/varför inte? Vad tyckte man om slutet? 

Tyvärr får du vänta till november innan den finns ute, men den som väntar på något gott... (Jobbigt ordspråk men ack så sant). 

2 kommentarer:

Millas Hälsoblogg sa...

Spännande med bokträffar:)
Nu har jag skrivit lite om boken Flätan om du vill läsa:)
Jag såg att datumet är tokigt på nästa bokchatt:)
Ha det gott
Kram Milla

Boktokig Eva Boström sa...

Gärna! Ska läsa! Ändrade datumet. Hoppas det blev rätt.