onsdag 15 augusti 2018

Makten av Naimi Alderman


Tusan vilken bok! Det finns så många bottnar och den ger mig som läsare massor att fundera över. En perfekt bokcirkelbok. Det är en provokativ och skrämmande bladvändare. Det riktigt sprakar om Makten!

Makten börjar med att flickor märker att de kan skicka elektriska impulser från sina händer. De kan både skada och döda människor med det. Förmågan kommer från ett område vid nyckelbenet, härvan. Förmågan väcks och sprids mellan flickor och kvinnor. Fler och fler upptäcker förmågan. Det gör att makten mellan män och kvinnor förändras, till stor frustration hos många män. Fast makt är inte lätt att handskas med. Vad händer med oss när vi får makt?

Man får möta olika perspektiv i berättelsen genom att man följer några olika personer. Det är Alli som följer en inre röst som ser till att hon kommer bli en ledare, som kallas Moder Eva. Det är Roxy, som är en gangsterdotter och som ser sina möjligheter i kraften. Det är mannen Tunde, som åker omkring i världen och filmar kvinnor som använder sin nya förmåga och samtidigt riskerar sitt liv. Det borgmästaren Margot som använder kraften för sina politiska syften.

Personerna i sig är intressanta att läsa om, men intressantast är alla tankar och funderingar Makten väcker. Det är verkligen en omtumlande läsupplevelse. 


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Makten
Originaltitel: The Power
Författare:Naomi Aldermam
Antal sidor: 352
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789177813200
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Inga kommentarer: