fredag 24 februari 2017

Äg natten

Har du liksom jag ökat på stegen efter att ha varit ute på krogen? Varit beredd på att bli attackerad? Skyndat ikapp någon annan för att känna sig säker? Det är inte ovanligt om du är tjej. Tyvärr!

En gång när jag var på väg hem från en sen fest så fanns ingen taxi att få. Jag hade stått en stund med en tjej som ringt efter en taxi och vi hade pratat och jag visste att hon skulle åt fel håll. Hon hade dessutom väntat länge på sin taxi. Det var väntetid på ca en timme. Så kom hennes taxi och hon åkte iväg.

Jag stod kvar och ett skränigt killgäng närmade sig och jag blev superorolig. Jag hade hjärtat i halsgropen. Den rädslan jag kände var enorm. Kan fortfarande känna den när jag tänker tillbaka. Jag blir alldeles kall, matt och svag.

Jag insåg att jag inte har en chans emot dom. De ropade saker till mig och jag var helt ensam. Saker ingen tjej ska behöva höra. Ingen människa syntes till och det var länge innan en taxi kunde komma. Jag trodde att jag skulle råka illa ut.

Då kom tjejen och hennes taxi tillbaka. Hon och taxichauffören hade pratat och enats om att de inte kunde lämna mig. De hade vänt om. Jag var så glad att jag var nära att börja gråta. Och lättad givetvis.

Efter att vi hade lämnat av tjejen körde taxichauffören mig hela vägen hem till Bålsta. En rejäl omväg. Trots att han egentligen hade sluta för natten. Han ville se till att jag säkert kom hem. Han ville nästan inte ta emot betalning.

Det är en vardagshjälte om någon. Jag önskar att jag memorerat hans namn. För hade velat tacka honom igen.

Det här var ju för ett par år sedan. Jag är fortfarande så otroligt tacksam att han vände och plockade upp mig. För att tjejen också ville det. Min magkänsla är tyvärr att jag hade råkat illa ut om killgänget hade nått mig.

MEn så ska det inte behöva vara! Jag ska kunna gå ut utan att vara rädd. Utan att killar ska misshandla mig verbalt. Utan att riskera att bli våldtagen! Vi är alla människor och värda massor!

Jag vill inte att mina barn ska växa upp till denna verklighet! Jag vill inte att någon av mina elever -tjej som kille- ska drabbas av detta.

Därför är jag med i:
Äg natten (Klicka och läs mer)

Var med du också! Det här är viktigt! Det spelar ingen spm helst roll om du är kille eller tjej. Alla tjänar på att man ska kunna bara ute på natten utan att vara rädd!

Jag blir så arg! Och ledsen! Man ska inte behöva hyra en säkerhetsvakt. För nej är ett nej. Och man ska ha lärt sig sociala koder och regler. Man ska veta var gränsen går. Faktiskt! Det är inte kärnfysik direkt. Det är hyfs och vett.

Påverka nu! Visa att du bryr dig! Våra politiker kan påverkas - men bara om vi verkligen går ihop och kämpar för samma sak.

Skriv under här.

#ägnatten


Inga kommentarer: