måndag 26 december 2016

Mörkertid av Lars Pettersson

Mörkertid kombinerar flera av de saker som jag älskar med litteratur. Först och främst det här med att bokstäver omvandlas till en plats och till ett möte med människor. Både platser man inte mött och platser man mött. Här är det livet uppe i norr och det samiska samhället som man får möta och lära sig mer om.

Sedan, att bra använda bokstäver tillsammans med fantasi kan göra att man ser allt framför sig. Det är Lars Pettersson verkligen skicklig på att se till att man gör.

Så det viktigaste av allt: det här med att man lär sig massor medan man läser. Man får en annan förståelse för saker och ting och ens empatiska förmåga stärks. Tänk att några bokstäver kan göra detta!

Mörkertid är en spännande deckarhistoria, men det är inte den som gör att boken får en speciell plats i mitt hjärta, utan det är just det suveräna filmiska berättandet om samelivet.

Här känner jag att Mörkertid gör en rejäl insats. Det är så många som vet så lite om just samelivet och livet i norr, så därför hoppas jag att den här Mörkertid blir den mest sålda svenska boken under följande år.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Mörkertid
Författare: Lars Pettersson
Antal sidor: 339
Förlag: Ordfront förlag
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789170379130
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

1 kommentar:

Lena sa...

Gillar alla tre böckerna av Pettersson som utspelar sig uppe i Nordnorge.