söndag 27 november 2016

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

Tio över ett är en fantastisk ungdomsbok. Den har en underbar stämning där en fin vänskapsrelation beskrivs, men den innehåller också en mysig kärlekshistoria.

Därtill kommer att man får följa med huvudpersonen i hennes tankar och i hennes rädsla över att det ska bli en katastrof och på så sätt får man insikt i hur rädsla kan kännas och hur panikångestattacker kan uttrycka sig samt vad man kan göra åt dessa.

Huvudpersonen Maja ställer nämligen klockan varje natt tio över ett. Hon är rädd för sprängningarna i Kirunas gruva som sker då och att det ska bli ett ras där deras hus åker ner i en grop och familjen dör. Därför måste hon vara beredd att väcka de andra om det börjar hända. Denna rädsla tar över hennes liv allt mer.

Men det allra finaste med Tio över ett är att man får en stycke nutidshistoria, Kirunas flytt, på köpet. Genom att huvudpersonen funderar så mycket över den och inte vill flytta så får man en helt annan förståelse för vad flytten kan innebära för människor. Hur det kan kännas och vilka motsättningar som finns.

Jag hoppas att Tio över ett vinner Augustpriset, för vi behöver att den uppmärksammas så att fler läser den.


Tio över ett är nominerad till Augustpriset 2016.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Tio över ett
Författare: Ann-Helén Laestadius
Antal sidor: 261
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789129698985
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

Inga kommentarer: