lördag 26 november 2016

Skotten i Köpenhamn av Niklas Orrenius

Skotten i Köpenhamn sätter myror i huvudet på mig. Det blir mycket å ena sidan och andra sidan när jag läser denna. Den sätter igång så mycket tankar som inte direkt får någon lösning och som definitivt tål att tänkas vidare på.

Mina tankar kretsar mycket kring yttrandefrihet, eftersom boken handlar om detta. Den handlar bland annat om Lars Vilks och hans teckning som satte igång så mycket. Det handlar även om extremism.

Mina tankar kretsar kring: Är total yttrandefrihet något att eftersträva? Hur ska yttrandefriheten se ut i Sverige framtiden? Är det tillåtet att rita vad som helst? Till vilket pris som helst? Men vem ska i så fall få bestämma vad som är ok att rita? Vad får man inte säga i offentligheten idag? Vart går gränsen för yttrandefriheten? Vem ska avgöra? Kan man bara inte tänka att man kan uttrycka sin åsikt utan att såra eller skada någon annan? Eller är det en utopi? Och hur tusan ska vi förebygga extremism?

Det här är verkligen ett svårt ämne. Desto viktigare att det skrivs om. Speciellt när det är så välskrivet som i Skotten i Köpenhamn.


Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Skotten i Köpenhamn
Författare: Niklas Orreniua
Antal sidor: 411
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789100161484
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

Inga kommentarer: