lördag 15 oktober 2016

Boktokigs tankar om Nobelpriset

Först och främst tycker jag att det är modigt att ge Nobelpriset till någon som skriver låttexter. Jag tänker att det är bra att vi också får diskutera om vad vi tycker om att ge litteraturpriset för något som är skrivet men inte publicerat i en bok. Jag tänker också att det är bra att bredda synen på vad litteratur är.

Nu kanske ni anar ett men och här kommer det. MEN jag är lite ledsen över att det blev just Bob Dylan och inte någon av alla dessa otroliga kvinnliga låtskrivare. Jag menar de som jag tycker skriver såna texter som får en att tänka wow, när man lyssnar på dom, och som lyckas uttrycka känslor på ett helt fantastiskt sätt. Det hade varit fint om de fått ännu mer spridning och uppmärksamhet.

Här är ett utdrag från en låttext som sig tycker är riktigt bra:
"People give me work and money
They depend on me now,
if they only knew how thin the ice they walk on is.

Mother, please make
my decisions
like you once did,
this time I won't pester you about it,
I'll surrender

Mother, these streets
are too cold for me
I'm standing by your door
A plant under each arm,
let me move back in"


Jag tänker på hur få kvinnor som fått priset om man ser till hur många otroligt duktiga kvinnor det finns och därför tycker jag det borde ha varit en kvinna som uppmärksammas. Om man nu skulle vara wild & crazy och ge Nobelpriset i litteratur till något oväntat och annorlunda kunde man väl vara det helt ut.

Jag tänker att det är viktigt för allas skull, både män och kvinnor, att lyfta även duktiga kvinnor. Att det är viktigt för alla dessa unga som växer upp.

Jag menar dock inte att Bob Dylan inte skrivit några bra låtar. Menar bara att det inte var just han som behövde uppmärksammas.

Inga kommentarer: