torsdag 29 september 2016

Mats Mats Rubarth av Josefine Lindén

När man läser en bra skriven biografi så spelar det ingen roll att man inte är fotbollsnörd. Att man inte har koll på vem Rubarth är, mer än att han spelat i AIK. (Förlåt Mats Rubarth!)

I alla fall så plötsligt vill man bara veta mer. Läsa mer. Man blir fotbollsintresserad! Jag vill träffa Rubarth igen (åh, varför tog jag inte vara på stunden då jag träffade honom?!?!). Jag vill prata fotboll och andra saker med honom. Har säkert tusen frågor att ställa.


Jag vill också (precis som han själv) att fler videor ska finnas på youtube, så man kan se och komma ihåg. Tycker det är så bra det han säger:

"Det är lite synd, om trettio år kommer jag inte att komma ihåg någonting jag gjorde förutom det där bicycleta-målet"

För jag tycker också att det är synd. Det är synd eftersom efterföljande generationer, som inte sett honom spela, vet inte hela hans potential utan allt kokas ihop till ett enda mål. Men ändå kollar jag naturligtvis in klippet med det berömda målet. Och det är ju ett otroligt snyggt mål.

Jag beundrar också Mats Rubarth för hans inställning:
"Men sen i kampen är man helt inne i stunden och bara kör. Man får ta smärtan."

Men mest beundrar jag Mats Rubarth för hans öppenhjärtighet som faktiskt gör honom större som person i mina ögon. Helt säkert även i andras. Man ser likheter med sig själv eller så får man förståelse för andras svårigheter och då blir boken ännu mer värdefull. Är inte det böckers finaste kraft?

Med allt detta sagt så vill jag poängtera att Josefine Lindén förvaltar det Rubarth säger så himla bra i denna bok. Jag vill ta till grövre språk, så ni ska förstå hur bra hon gör det. Fast jag vill inte göra någon upprörd genom att använda svärord. Men det är så bra gjort. Jag är så imponerad.

Jag är så glad att just hon skrivit denna bok. Hon låter honom säga saker på sitt sätt, men samtidigt är det också så genialt att ha med ett samtal mellan Tjerna och Mats. Naturligtvis även de andra samtalen och intervjuerna. Det stärker och nyanserar texten. Det gör att denna bok passar inte bara fotbollsälskare utan alla.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Mats Mats Rubarth
Författare: Josefine Lindén
Antal sidor: 200
Förlag: Idrottsförlager
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789188483027
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

Inga kommentarer: