söndag 21 augusti 2016

Vinnarna Specsavers Award

Igår tillkännagavs vinnarna i Specsavers Award.

Debutantpriset gavs till Mariette Lindstein för den spännande "Sekten på dimön”.
Juryns motivering:
Drygt 500 sidor fullkomligen slukas. Både juryn och de många läsare som röstat var eniga – boken går inte att lägga ifrån sig. Språket är okonstlat. Känslan av en dokumentärroman gör att den sticker ut i den trånga deckarhyllan. Författaren skriver om en sluten värld på ett sätt som är extremt trovärdigt och fascinerande. En spänningsroman om vad som får människan att gå igenom eld och vatten för att finna en tillhörighet. Det här är den första delen i en ny romantrilogi – och vi ser mycket fram emot fortsättningen.Barnpriset gavs med all rätt till Åsa Larsson, Ingela Korsell för deras Pax-serie. Det är en serie som gett så mycket läsglädje och som skapat så mycket läslust bland barn att det gör mig så glad att de vann.

Juryns motivering:
Ambitionen att öka läslusten hos unga märks tydligt, inte minst på den snabba utgivningstakten: Smartphone-generationen låter sig inte vänta. Läsaren kastas mellan verkligheten och den övernaturliga världen med magiska och skrämmande väsen. Med lysande pennor har denna trio skapat en gastkramande äventyrsserie med fantasieggande serieillustrationer, som gett de lite större barnen hittills sju anledningar att förlora sig totalt i böckernas värld. Senast i den makalöst spännande Näcken, där vi får veta vad som döljer sig under ytan.Läsarpriset gavs till Emelie Schepp. Det var det mest välförtjänta pris som delats ut. Jag är verkligen lycklig över att hon fick det. Har du inte läst hennes böcker så gör det!Hederspriset gick till författaren Maj Sjöwall. Det var verkligen fint!

Årets hederspris tilldelas en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan.

Inga kommentarer: