torsdag 2 juni 2016

Det finns bara två David Beckham av John O'Farrell

Jag är verkligen inget fotbollsfan, men denna bok gjorde så att jag kände mig som ett. Den känslan har till och med gjort att jag är sugen på att se fotbolls-VM i år.

Jag tittar lite förvånat på boken och tänker: Vad hände?

Svaret är: En duktig författare hade en väldigt bra idé till en plot, som han satte på pränt och då blandade in en stor kärlek till fotboll. Den kärleken lyser igenom på varje sida även när det är negativa saker kring fotboll. Han skapade en huvudperson som är väldigt mänsklig och som gör sina blundrar (ibland rätt stora) och som jag älskar på grund av det.

Dessutom är boken uppbyggd av en underbar brittisk satirisk humor, som också ger mer själ och hjärta åt boken.

Jag älskar t ex avsnittet med ge allt-inflationen. Det avsnittet handlar om hur mycket ett lag borde ha gett och har gett. Först från 100% till 110 % och sen påstår en manager att hans lag gett 120% och så är inflationen igång.

"Ingen kunde riktigt minnas vid vilken tidpunkt under nittonhundratalet som den accepterade siffran för hur mycket ett lag borde "ge" hade gått från 100 procent till 110 procent. Trots att det rent matematiskt var omöjligt var det ändå den universellt accepterade nivån för att "ge allt" i alla medier. Till och med när fotbollsstjärnorna självbiografier publicerades som e-böcker angav läsplattan att 110 procent" var läst när boken var slut."

När man lägger ihop alla de sakerna så är det inte konstigt att jag både älskar boken och blir lite av ett fotbollsfan på kuppen.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Det finns bara två David Beckham
Författare: John O'Farrell
Antal sidor: 217
Förlag: Printz Publishing
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789188261182
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

1 kommentar:

Marcus sa...

Har sett denna i flöden sen den kom och inte läst något om den pga jag är så sjuuukt ointresserad av fotboll men nu blev jag faktiskt lite sugen på den. Bra val av citat, fnissade framför datorn :)