måndag 11 april 2016

Releasefest och intervju med Vinnaren av Sveriges Mästerkock 2016: Catarina König

Jag var på releasefest för Catarina Königs kokbok Varje dag är en fest.Hon blev ju vinnare av Sveriges mästerkock 2016.


Jag fick även chansen att ställa ett par frågor till den trevliga och otroligt duktiga Catarina.

Läser du mycket kokböcker själv?
-Ja, men det gör jag. Jag har aldrig läst en vanlig bok. Men jag har läst tusen kokböcker. Det är min grej liksom.

Har du någon favorit?
- Alltså jag tittar ju mycket på hur boken ser ut. Bilderna. Det kan vara en helt okänd kock. Men bilderna. Wow! Men det klart att de kända kockarna: Paolo, Leila... Det är sådana man köper. Wennerström... Och Myllymäki är grym. Köper alltid hans när de kommer ut.

Vad lärde du dig av matfotograferingen?
- Det var kul. Det var första gången man började tänka själv Aha det är så jag ska göra när jag ska lägga upp mina bilder på Insta. Att det är snyggt med mycket ting runt omkring. Att det handlar inte bara om det som ligger på tallriken, utan det är det som ligger runt omkring och olika vinklar. Det var faktiskt jättekul. Det känner jag att jag har tagit med mig. Det blir mycket bättre bilder när jag lägger när jag lägger upp nu.

Var det någon utmaning som du kände att att åh nej, varför denna?
- Ja, det var verkligen så. Det var en rätt som jag gick vidare på, men som jag var så missnöjd med. Det var resterna. Jag mådde så jäkla dåligt när de skulle bedöma oss för jag visste att det var eliminering. Jag gillar inte tester och jag tycker man gör en pyttipanna av en sån samling. Men många gjorde så mycket annat. Någon gjorde Nyårsmeny och jag tänkte jag gör ju det jag tycker. Och den var ju lite tråkig. Så det är det enda som jag är missnöjd med.

Vad lärde du dig av att vara med?
-Gud jag har lärt mig så himla mycket. Matlagningen den finns ju där. Men man tittar på grannen. Man pratar på kvällarna. Man lär sig mycket mer av varann. Men sedan: hej, här är jag. Förut har jag tyckt att det varit ganska jobbigt att prata inför folk. Nu känner jag ingenting för nu pratar jag om något jag kan. Något jag brinner för. Så det ännu helt fantastiskt.

Du sa att man sneglade på de andra och pratade på kvällarna. Var det något specifikt du lärde dig av de andra deltagarna?
- Jag tyckte ju att jag kunde grejerna, men alla gör på olika sätt. Det är mer. Den gör så där. Kan kan göra så? Inte kanske någon ny grej egentligen. Jo, vi fick ju börja med Sous-vide. Det har jag aldrig gjort förut. Det var det någon som gjorde det. Så jag kikade under tiden. Aha, är det så där man gör.


Catarina berättade också att när hon barn så gjorde hon egna kokböcker. Hon har gjort många genom åren. Visst är det härligt att hennes dröm har slagit in!

Inga kommentarer: