lördag 23 april 2016

Läslust i hemmet: så stödjer du ditt barns skriv-och läsutveckling

Läslust i hemmet är ju en bra bok att tipsa om så här på Världsbokdagen. En bra bok att tipsa föräldrar om.


Läslust i hemmet innehåller många tips om hur man kan hemma stödja sitt barns skriv- och läsutveckling och också varför man ska göra si eller så. Det är både lekar och vardagssaker.
"Ju fler skrivsituationer som ett barn deltar i desto mer lär han eller hon sig om skrivandet. Det finns mycket att göra tillsammans i familjen som stimulerar barnets skrivande. Barnet kan vara med och formulera brev, sms, julkort, inbjudningar till kalas."


"Jag hörde om hur en pappa och hans son, som tyckte mycket om musik, ritade upp ett detaljerat schema inför att de skulle lyssna på Melodifestivalen. Där fanns deltagarnas namn och olika spalter för omdömen, för tippade och slutgiltiga poäng. Att det var just pappan som skrev schemat ihop med sin son har också betydelse. Eftersom vi vet att barn blir påverkade av personer i din omgivning är det viktigt att pojkar ser män som skriver.


I slutet på varje kapitel finns en sammanfattning som heter: Så stödjer du ditt barns skriv- och läsutveckling.

Det är en mycket förklarande bok och väldigt lättläst. Författaren har gjort den väldigt personlig genom att ta upp egna tankar och idéer kring saker och ting, likväl som att lyfta fakta. Det är också många exempel och historier som lyfter och förklarar.

"Leken tar sig många uttryck. Två pojkar, Jorl och Nilas, sitter framför datorn och ritar streck och figurer. Samtalet mellan dom är intensivt. En berättelse växer fram utifrån de former de skapar på skärmen. De instruerar hela tiden varandra: Det där var stället med meteoriterna."
"Pojkarnas sätt att leka liknar mycket hur en författare skapar sin berättelse. En "som-om-situation" växer fram där vad som helst kan hända. Deras lek är därför en viktig grund i den långa process som för dem fram till att skriva själva."


De olika kapitlen behandlar: lyssna och tala, läsa bilder och symboler, högläsning, muntligt berättande, skriva och läsa i leken, barns eget skrivande, barns läsande samt förskola och skola.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Läslust i hemmet: så stödjer du ditt barns skriv och läsutveckling
Författare: Carina Fast
Antal sidor: 147
Förlag: Natur&Kultur
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789187343704
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, cdon

Inga kommentarer: