fredag 15 januari 2016

Utpost av Ann Aguirre

Jag älskar dystopier och här är en ny sådan. Jag har på något sätt lyckats missa bok nr 1 i denna triologi, men jag blev verkligen såld genom att läsa bok nr 2. Så pass såld att jag redan ordnat fram bok nr 1.

Jag gillar verkligen både idén och utförandet. Jag gillar hur författaren tänkt att det kan bli när det varit en katastrof och man bygger upp samhällen igen och försöker hitta meningen med allt. Hur saker och ting som är självklara för oss är ofattbara och konstiga för människor sen. Hur Spadertvå kämpar med svårigheten att gå från ett sätt att leva till ett annat. Det är två helt olika kulturer. Så gillar jag spänningen med missfostren som blivit smarta. Spadertvås tankar kring missfostren och dom själva och att det inte är självklart vem som är ond eller god.


Spadertvå lever numera i staden Räddning på Ovansidan. Hon är frustrerad över att innan Räddning så betraktades hon som vuxen, men inte här. Det hon är bra på: strida, får hon inte göra och i skolan så ses hon som ett problem. Hon passar inte heller in blandar andra tjejerna och blir retad. Tålig har tagit avstånd från henne och hon tränar med Stalker på nätterna.

Missfostren slår till mot odlarna och hon får till sin glädje vara med i vaktstyrkan. Men det som tidigare var oplanerade överfall, verkar ha ändrats. Missfostren verkar smartare. De verkar ha en plan. De verkar vara ute efter att krossa Räddning.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Utpost
Originaltitel: Outpost
Författare: Ann Aguirre
Serie: Razorland 2
Antal sidor: 305
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789176452622
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

1 kommentar:

Bokhuset sa...

Jga gillade väl egentligen allt utom översättningen. Hade väldigt svårt för namnet Räddning på stan istället för Salvation osv.