fredag 11 december 2015

Intervju med Augustvinnaren Karin Bojs

Jag gjorde en kort intervju med Augustvinnaren Karin Bojs, som skrivit den fantastiska fackboken Min Europeiska familj: De senaste 54 000 åren.

Vad önskar du att din bok ska få för betydelse?

- Jag vill att människor ska läsa den och förstå Europas historia. Mer om hur Europa har befolkats.

Finns det något du skulle vilja lägga till i din bok efter tryckningen?

- Små, små detaljer där det kommer uppdateringar inom forskningen. Men på det hela taget så .... pusselbitarna är på plats precis nu. Det finns ett skäl att jag skrivit den här boken precis nu. Det finns ett skäl till att jag sa upp mig från Dagens Nyheter för 2,5 år sedan just för att skriva boken. Jag har ju följt forskningen i ca 20-års tid nästan. Det finns ett skäl till att jag slutade för 2,5 år sedan för att skriva och att boken är färdig i år. Därför att pusselbitarna är på plats nu. Det är frågor som arkeologerna har hållit på och debatterat i 100 år. Men nu de senaste tre åren och till och med den allra sista pusselbiten, som var riktigt viktig, kom i juni i år. Jag hann med nöd och näppe få med den, de sista detaljerna. Det är en ny bild av Europa som målas upp nu. Hur vågor av migration, folkvandring, har format Europas historia.

Vad skulle du säga är det viktigaste? I din bok?

Att vi människor hänger ihop. Vi människor, som enskilda personer, hänger ihop med historien och med varandra i Europa och världen. Den nya DNA-tekniken kan visa oss hur vi hänger ihop.

Skulle du kunna tänka dig att skriva en version för barn?

- Jag kan definitivt tänka mig att skriva någon mer lättillgänglig version. Kanske för barn, kanske för allmänheten fast mer lättillgänglig. Sådana tankar finns absolut.

1 kommentar:

vadviläser sa...

Kul att läsa hennes tankar om bokens betydelse!