lördag 14 november 2015

Käraste Herman: rasbiologen Herman Lundborgs gåta av Maja Hagerman

Jag har läst Käraste Herman: rasbiologen Herman Lundborgs gåta och idag känns det ännu angelägnare att prata om boken och be er att läsa boken.

Den handlar nämligen om tiden för nazismens vagga. En tid då man trodde att det fanns olika raser. Det är svårt att tro när man idag kan genetiskt bevisa att vi alla är släkt med varandra.

I alla fall så trodde man då att det fanns olika raser och att om raserna beblandades skulle det vara något dåligt. Det skulle förstöra raserna och skapa intellektuellt sämre människor. Det fanns sällskap där de uppmanade att medlemmarna skulle kolla upp sig och den de ville gifta sig med innan de gifte sig så att de inte fick rasblandade barn.

Känns detta igen? Jo, fortfarande idag finns det de som hävdar detta. Detta som inte stämmer och har sin rot i en tid som inte hade tillgång till DNA och kan veta vad vi idag ser.

Boken är en otroligt intressant läsning och den är så viktig eftersom vi behöver känna vår historia. Sveriges historia, där en rasbiologisk institution kunde startas och man kunde bli rasbiolog därför att man inte hade fakta och inte visste.

Jag tycker att det är skrämmande att man då kunde släppa igenom detta i riksdag och att man bland annat behandlade våra samer på det sätt som man gjorde.

Men ännu mer skrämmande är att man idag, när man har tillgång till fakta, väljer att tro på felaktigheter på grund av rädsla eller ilska och behandlar människor på grund av detta på ett människovidrigt sätt. Vi var inte då och är inte nu hotade av blandningen av ett annat folk.

När jag läste boken så slogs jag också av motstridigheterna kring Herman. Herman hyllade ibland Samerna och verkade tycka att de var bättre än andra svenskar inom vida områden. Samtidigt tyckte han att han fick behandla dem på det sätt han ville. Dessutom så var han med i sällskap som tyckte att raserna inte skulle blandas. Men han bröt mot detta och gifte sig med en kvinna som var tornedalsfinska och som han enligt reglerna inte skulle ha gift sig med och definitivt inte fått barn med.

Men män med makt gör alltid som de vill och stödjer inte alltid det tänkande som är rätt och riktigt. Det bör vi också lära oss att se upp med. Att tänka själv och tänka bortom våra rädslor.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Käraste Herman: rasbiologen Herman Lundborgs gåta
Författare: Maja Hagerman
Antal sidor: 402
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789113059471
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

Inga kommentarer: