söndag 4 oktober 2015

Färjan av Mats Strandberg

Hur ska jag få dig att förstå hur fantastiskt bra Färjan är? Och hur genialiskt det är att Mats Strandberg har förlagt handlingen på en Finlandsfärja?

För mig kommer berättelsen så nära genom att jag själv varit på kryssning (som de flesta andra) och därför kan jag lätt leva mig in i det hela. Det är en av de geniala sakerna. För genom att skriva om något som är allmänt känt så kommer man lätt in i berättelsen och man ser det otroligt tydligt framför sig. Man vet ju hur en finlandskryssning går till och vilka olika typer som finns där. Mats har plockat fram kryssningspersonligheterna och skildrar dessa med fingertoppskänsla, så man känner att han eller hon har jag träffat.


Mats Strandberg har dessutom gjort helt rätt som valt att låta berättelsen berättas av många personer. Berättelsen behöver att man kommer nära många, för att den ska bli så läskig som den blir.

Och läskig blir den. Inte bara lite utan mycket. Så pass att jag inte kunde sova om jag läste den för nära läggdags för jag blev så vaken och hade så svårt att släppa boken. Det är en riktigt bra version av vampyrer och hur de skulle kunna vara. Jag köper det rakt av. Dessutom så är det skrivet så att när de kommer in i berättelsen, så känns det helt naturligt. Kombinationen av vanlig svensk verklighet och det onaturliga sker utan att det blir det minsta konstigt. Jag gillar den kombinationen.

Det som också är så bra med att Mats Strandberg förlagt berättelsen på en färja är ju att ingen kan komma därifrån. Som läsare vet man att det går inte att fly. Det är otroligt skrämmande.

Jag fullkomligt älskar att berättelsen börjar lugnt utan några skräckinslag, men att det i alla fall är obehagligt. Fast på grund av helt andra orsaker. Nämligen att det handlar om flera tragiska personer och man blir lite lätt illamående av deras öden och hur det kan vara på en kryssning. Sen kommer skräckinslagen insmygande och det blir allt värre. Till slut har man bestämt sig för att ALDRIG någonsin åka färja mer.

Så mina läsare jag hoppas ni förstår hur bra Färjan är och att ni kastar er över den. För det här är så bra att i min bokhylla hamnar Färjan bland det bästa som Stephen King och John Ajvide Lindqvist skrivit. Den kommer med 100 procents säkerhet att bli en skräck-klassiker.

Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Färjan
Författare: Mats Strandberg
Antal sidor: 476
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789113060309
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

5 kommentarer:

Evelina Nilsson sa...

Åh vad sugen jag blev på att läsa den här boken nu! Måste försöka få tag i den så fort som möjligt nu!

bam sa...

Jag är för rädd av mig för att läsa skräck egentligen, men alla skriver att denna är så bra att jag snart inte kan stå emot.

klok som en bok sa...

Nä, det låter alldeles för otäckt för mig.

klok som en bok sa...

Nä, det låter alldeles för otäckt för mig.

Bokmumriken sa...

Måste läsa!