måndag 3 augusti 2015

Mysis är sjuk av Mats Wänblad

Om du missat Familjen Monstersson kan jag tipsa om den serien. För barn som just lärt sig läsa är det perfekta böcker.

Mysis är sjuk är en bok i serien. Den är smårolig och vänder på saker och ting. Jag älskar hur det är en familj som bland annat består av zombies och vampyrer, vilket man ser på bilderna, men i texten nämns det inte. Utan snarare tvärtom.

Jag älskar också att det händer saker mellan raderna. Varför är t ex gamen Polly mätt? Jo, är man uppmärksam på bilderna när man läser så förstår man varför. Vilket lär barnen metoden att ta bilderna till hjälp när hen ska läsa.


Så blandas text i pratbubblor med berättande text, vilket också är genialt eftersom text i pratbubblor kan göras kortare utan att det blir konstig text. Om barnet inte kan läsa så mycket kan man dela upp att barnen läser pratbubblorna och man som vuxen läser den andra texten.

Dessutom är texten i pratbubblorna skriven som versal text och det brukar också hjälpa till när man i början lärt sig läsa. Många barn tycker det är enklare att läsa versaler.

Till sist måste jag också hylla illustrationerna. Just det där att de visar andra saker än vad texten säger. Men också är de väldigt tilltalande och fångar barnen. De är omtyckta!

Så om du har ett barn eller känner ett barn som precis böjar läsa och vill ha bra lättläst bok rekommenderar jag varmt Mysis är sjuk.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Mysis blir sjuk
Författare: Mats Wänblad
Illustratör: Pelle Forshed
Serie: Familjen Monstersson 7
Antal sidor: 45
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789129694611
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon


1 kommentar:

Bokmumriken sa...

Mats Wänblad är en så bra barnboksförfattare. Vi hade honom på jobbet (fick pengar från skapande skola) för några år sedan och det var så uppskattat av eleverna att få skriva till en författare och få respons. Nu har min klass hans läslära och även den är jättebra!
/Emmelie (som styrt upp en egen bokblogg) :-)