lördag 25 april 2015

Havrefarsan av Leffe Delo

Leffe Delo har lyckats med det som en riktigt bra författare gör. Han har skapat magi med boken Havrefarsan. Ni vet det där när ord och meningar verkligen kommer till liv. När ord och meningar skapar något inuti läsaren. Den magi som gör att man bara vill springa runt bland folk och berätta vilken bra bok man läst och kärleksfullt tvinga dem att läsa boken. Gärna medan man själv tittar på. Så man kan säga: Visst var det där bra formulerat? Just det där skrattade jag också åt! Det där borde man tänka mer på! Vad tycker du om det där?

Havrefarsan är skriven med en härlig ärlighet och med varm kärleksfullhet. Bland allt sorgligt och mörkt finns en humor som jag fullkomligt älskare. Den ger en bra balans till allt. Som mamma till en ridtjej uppskattar jag humorn om hästarna och hästsakerna enormt, som t.ex. detta:
"Grimma är det som sitter bakom öronen och över nosen på hästen. För att du verkligen ska uppskatta den vill jag att du provar att ta in hästen från hagen utan den. Du kommer att märka att det är som att köra bil utan ratt. En bil som kan bita dig"

Den här boken tänker jag ta fram igen när mina döttrar blivit tonårsdöttrar. När mina vänners döttrar blivit tonårsdöttrar. Ska nog smyga in ett exemplar på jobbet också! För Leffe Delo har i all humor och all sorgligt och mörkt formulerat väldigt tänkvärda och insiktsfulla saker om att vara tonårsförälder och hur man kan tänka och göra.
"Tonåringar testar saker, tonåringar fuckar upp det. Det är deras jobb, och vårt jobb är att se till att de inte fuckar upp det för mycket."Havrefarsan är en självbiografisk bok om Leffe Delos liv med sin tonårsdotter. En tonårsdotter som är upprorisk och som har det mycket jobbigt med sin mamma. En dotter som älskar att rida men som hatar skolan. Det handlar om det svåra att se sin dotter gå igenom jobbiga saker och det svåra i att vara förälder och veta hur man ska göra.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Havrefarsan
Författare: Leffe Delo
Antal sidor: 216
Förlag: Bullet Point Publishing
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789187049859
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, Cdon

#blogg100 Inlägg 57 av 100

1 kommentar:

leffedelo.com sa...

Shit, nu rodnar jag lite :). Stort tack för den fina recen.