tisdag 17 februari 2015

Snabbintervju med författarduon Lars Kepler

Efter att ha pratat med Anna Jansson hade jag turen att få ställa några korta frågor till Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril (som skriver under pseudonymen Lars Kepler). Anna Jansson berättade ju för mig att hon märkt att det är skillnad på hur Sverige och andra länder ser på deckare. Det gjorde att jag blev nyfiken på vad Alexander och Alexandra hade för erfarenheter av detta. Om dom märkt av att det i Sverige görs åtskillnad mellan deckare och skönlitteratur, men inte i andra länder.

De svarade att de märkt att i andra länder är pressen mer intresserade av historien och huvudpersonerna och ställer frågor om det. I t ex Holland gjorde en tidning ett helt uppslag om romankaraktärerna. De är också intresserade i andra länder av att analysera och fundera kring deckarhistorien. I Sverige får författarna däremot oftast frågor om deras (författarnas) liv.

Alexander och Alexandra pratade också om att i Sverige är deckare ju något folkligt. Vi har en deckartradition sedan Sjövall & Wahlöö. Men det som är folkligt är inte fint. De funderade också över om det kanske ändras när det inte bara är Kultursidorna som skriver, utan många andra aktörer. Ändringen kan komma med nytt folk med nya infallsvinklar.


Inga kommentarer: