fredag 20 februari 2015

Fundering kring läsandet

Vad som gör att vissa böcker har en sorts magi som gör att vi älskar dom, kommer vi kanske aldrig att förstå. Men att magin finns där, det är en sak som är klar. En annan sak som är klar är hur viktig den magin är. För en person kan det vara ett sätt att koppla av, för en annan ett sätt att orka med, för en tredje för att förstå något och för en fjärde att upptäcka något den inte får vara med om annat än i en bok.

Vad än läsandets magi gör för oss, är det viktigt att få chansen att uppleva det. Det spelar ingen roll om magin uppstår för en läsare eller för tusen. Den är ju lika viktig för var och en som upplever den!

Därför tänker jag att det aldrig får finnas bibliotek som väljer bort litteratur, för att den inte anses bra nog. Därför önskar jag att inga bokhandlare ska fnysa åt vissa böcker. Jag hoppas på en värld där inga recensenter ondgör sig över vissa böcker och verkligen går in för att göra ner dom och hånar dom som läser dessa böcker.

Man får absolut tala om vad man tycker och man måste inte tycka allt är bra. Man måste inte tycka lika och man får berätta vad man inte gillar i boken. Jag är inte ute efter att man inte ska våga tala om vad man själv tycker om boken. Men jag tycker samtidigt att man kan ha i huvudet att det kan finnas de som gillar den boken som man själv läst och inte gillat. De är inte idioter för det. De har bara en annan upplevelse av boken. Att respektera deras läsupplevelse av boken borde vara självklart. Man kanske till och med kan vara lite avundsjuk över att de hittat den magi som man själv missat.

Tänk vad sorgligt om en persons (eller några personers) smak leder till att ett person missar att läsa den bok som gör att den personens liv, barn som vuxen, tar nya vändningar.

2 kommentarer:

Ljufa sa...

Kloka tankar!

Anonym sa...

Sant! Funderar mycket själv på om inte min egen sinnesstämning gör att vad som är 'magi' skiftar. Ungefär som med musik. Ibland passar kort och rakt bättre än svävande och sirligt.
/DLV