söndag 1 februari 2015

Dagens fundering: Läsning ger ro?

Jag tror läsning har en lugnande effekt på barn. Jag tror det kan vara en sätt att komma ner i varv. Att få ro i själen. Att fokusera. Jag ser i klassrummet att elevernas dag blir lugnare när de börjat dagen med läsning. Jag märker det på min dotter och klassen när jag läser högt. Efteråt är det lugnare och mer lågmält. Jag märker ju själv att jag blir lugnare till sinnet av läsning. Mer fokuserad.

Visst förstår jag att det inte bara är läsningen i sig, men jag tror att läsningen drar sitt strå till stacken.

Jag tänker att om läsningen ger kroppen och sinnet en chans att lugna sig, så är det synd att många barn varken läser själva eller får lyssna på högläsning hemma. Som vuxen tror jag att man behöver hjälpa barnen att välja läsandet på kvällen. Det är mycket som konkurrerar om tiden och en kväll går snabbt. Jag tror det finns stora vinster för framtiden t ex när det gäller att reducera stress om barnet får mer läsning hemma. För att inte tala om alla andra vinster som finns när det gäller läsning: ordförråd, empati osv

3 kommentarer:

Boklusen sa...

Hej!
Har du sett mitt inlägg om bokbyte? Är det något du skulle vilja vara med på? Var du med på något då "En bok om dagen" anordnade sådana?

Bokskorpionen sa...

Väldigt kloka tankar!

Susanne sa...

Jag kan bara instämma! Hos oss funkar läsningen verkligen som en rogivande aktivitet.