torsdag 5 februari 2015

Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Fredrik Backman har gjort det igen! Han har skrivit en bok som jag tycker är så rolig att jag måste läsa högt ur den. Maken får lyssna på när jag läser högt från än den ena sidan och än den andra ur Britt-Marie var här. Fast han klagar inte utan skrattar gott. Fredrik Backman lyckas få till det skrivna med precis rätt ord så det blir så roligt och samtidigt är det skrivet med sån värme. Han lyckats också få en att tycka om huvudpersonen Britt-Marie, som inte är speciellt sympatisk i början. Precis som med Ove i boken En man som heter Ove. Det är också skickligt gjort!

"Britt-Marie dömer ingen, det gör hon sannerligen inte, men vem beter sig på det viset? Plastmugg! Lever vi i krig här? Det vill Britt-Marie fråga flickan, men eftersom Kent ständigt uppmanar Britt-Marie att vara "mer social" så ler hon istället så diplomatiskt hon förmår och väntar på att bli erbjuden ett underlägg.


Britt-Marie var här handlar om Britt-Marie som lämnat sin man. Hon har varit hemmafru, men söker nu ett jobb. Tjejen på arbetsförmedlingen får det tufft med den bestämda Britt-Marie ( som bland annat inte alls är passivt aggressiv utan bara omtänksam) och tjejen blir nog först lättad när Britt-Marie prompt vill ha jobbet i Borg. I Borg där allting läggs ner och bara fotbollen och pizzerian är kvar. Plötsligt vill barnen ha henne som tränare i fotboll och Britt-Marie som verkligen inte tycker om fotboll.

Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Britt-Marie var här
Originaltitel: The Boat
Författare: Fredrik Backman
Antal sidor: 361
Förlag: Partners in stories
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789198182002
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, CDON

1 kommentar:

Lena sa...

Ja tyckte också att denna var en otroligt bra bok. Backman är helt fantastisk på att skriva.