torsdag 2 oktober 2014

Träff med Sophie Hannah

Tack vare Bookmark förlag fick jag chansen att träffa trevliga och duktiga Sophie Hannah och ställa massor med frågor till henne. Sophie Hannah är just nu aktuell med en bok, som är ett nytt fall med Hercules Poirot. Hon har nämligen blivit utvald att skriva en bok till i Agatha Christies anda.


Bland annat fick jag veta att hon verkligen gillar Hercules Poirot och att hon skrev en 100-sidigt idéutkast till boken Monogrammorden. Jag fick också veta att hon har en idé till en bok till, så att om hon skulle bli tillfrågad och får chansen så får vi se en bok till.

Jag frågade hur hon förberedde sig inför att skriva boken och hon berättade att hon läste om Agatha Christies böcker och hon sa att på ett vis är det lätt att skriva boken, för Agatha Christie har inte gjort en massa tidsreferenser i boken, så hon behövde inte heller göra det i t ex vem som är premiärminister och då göra en massa efterforskningar i tidsdetaljer.

Sophie Hannah pratade om att man när man skriver en ny bok så måste man göra en perfekt blandning mellan det familjära och nytt och spännande. Poirot måste få vara som han är i de böcker Agatha Christie skrev i den tid han hör hemma. Det nya kommer i hur hon lägger upp fallet han löser. Hon var inte säker först på att han skulle lyckas lösa fallet.

Det var också väldigt intressant att få veta att hon haft idén om deckargåtan i flera år men hon har inte lyckats väva in den i någon av de böcker hon skrivit, fast hon försökt. När hennes agent började prata om att hon skulle skriva en ny Agatha Christie-bok, så insåg hon att hennes idé passade perfekt till det.

Jag frågade också om valet av att det skulle handla om Poirot och inte Miss Marple. Hon berättade att hon först trodde att hon skulle skriva om Miss Marple eftersom är engelsk och Poirot är belgare och Sophie Hannah trodde det skulle vara enklare att skriva om en engelsk gammal dam, eftersom hon själv är från England. Men så insåg hon bland annat att miss Marple gör inte så stort väsen av sig och hon berättar inte sina lösningar på ett storstilat sätt och då blev det Hercule Poirot som lockade Sophie Hannah.

På frågan om vilken som är favoriten bland Agatha Christies böcker svarade Sophie Hannah att det ändras över tid. Om hon är tvungen är att välja en så blir det nog Mordet på Orientexpressen. Men hon är väldigt förtjust i After the funeral också.

Så vill jag avsluta med ett tips. Se nästa Babel för Sophie Hannah ska vara med i det. Då berättar hon säkert om hur det kom sig att hon fick äran att skriva en ny bok om Hercule Poirot, fast Agatha Christies arvingar så länge sagt nej till att någon ska få göra det. Det är också en intressant historia.1 kommentar:

Bokskorpionen sa...

Så intressant! Det var roligt att läsa om ditt möte med Sophie Hannah. Tack för att du delar med dig. :-)